Business Internaţional

Scaderea continua a sectorului imobiliar aduce mai aproape de recesiune economia SUA

27.06.2007, 15:37 16

Cresterea ratelor la ipotecile incheiate pe o perioada de 30 de ani cu mai mult de jumatate de punct procentual, pana la 6,74% in ultimele cinci saptamani, reprezinta un factor de constrangere chiar si pentru cei care au contractat cele mai "bune credite". In acelasi timp, conditiile mai severe pentru contractarea de imprumuri sub pragul de risc limiteaza numarul creditorilor de acest fel, scrie Bloomberg.
Pretul mediu al unei case in SUA a inregistrat in acest an prima scadere semnificativa de la Marea Criza, iar rezerva de case nevandute ajunge la recordul de 4,2 milioane, conform datelor furnizate de Asociatia Americana a Agentilor Imobiliari.
"Este o baie de sange", afirma Mark Kiesel, vicepresedinte executiv la Newport Beach, fond de obligatiuni in valoare de 668 mld. dolari. "Este vorba de o scadere care va dura de la doi pana la trei ani si care va afecta mai multe segmente economice. In cele din urma va afecta si piata bursiera si profiturile companiilor", a mai spus el.
Piata imobiliara din SUA a scazut in luna mai pentru prima data in patru luni, a raportat Camera de Comert. Vanzarile de casele noi vor scadea pana la sfarsitul anului cu 33%, de la maximul inregistrat in 2005, declara agentii imobiliari.
"Nu mai este doar o criza a pietei imobiliare, ci seamana din ce in ce mai mult cu o criza economica", declara Nouriel Roubini, director al Roubini Global Economics din New York. Goldman Sachs, prima in topul bancilor care detin titluri garantate cu ipoteci, a anuntat ca numarul din ce in ce mai mic de ipoteci acordate le-a scazut castigurile. Cresterea de 1% a ipotecilor acordate a fost cea mai mica crestere inregistrata in ultimele trei trimestre.
Bancile de investitii, companiile de asigurari, fondurile de pensii si firmele de management financiar care detin circa 86.000 de miliarde de dolari in titluri garantate cu ipoteci inca nu au resimtit efectele totale ale schimbarilor de pe piata imprumuturilor "subprime" (imprumuturi acordate persoanelor care nu intrunesc cerintele pentru contractarea unor credite pe piata principala), afirma David Viniar, director financiar la Goldman Sachs. Ipotecile de acest fel insumeaza circa 800 de miliarde de dolari din totalul pietei.
"Continui sa cred ca nu acesta este punctul de minim al pietei", a mai spus Viniar. "Oamenii vor resimti efectele intr-un mod dureros pe masura ce vor inainta in sistem."
In ultimii trei ani, in medie 29% din americani au apelat la diverse tipuri de credite ipotecare cu rate flexibile, in comparatie cu valoarea de 17% inregistrata cu patru ani in urma.
In conditiile in care ipotecile au rate fixe din ce in ce mai mari si conditiile de creditare devin din ce in ce mai stricte, multi dintre cei care contracteaza aceste tipuri de credite nu vor fi capabili sa returneze sumele platind o rata fixa lunara. Acestia au observat cum valoarea casei lor a scazut, iar ratele la dobanzi au crescut.
"Atunci cand oamenii vor vedea ca rata ipotecara creste si ajunge la 40-50% din venit, acestia vor exclama 'mai putem sta in casa asta?'", a declarat Kiesel. "Si sunt milioane de oameni in aceasta situatie."
Rata medie fixa pentru o ipoteca de 30 de ani era de 6,74% saptamana trecuta, in crestere fata cele 6,15% de la inceputul lunii mai, potrivit celor de la Freddie Mac, al doilea mare creditor pentru imprumuturile imobiliare. Practic, acesta inseamna 116 dolari platiti in plus in fiecare luna si aproximativ 42.000 de dolari in plus pe intreaga durata a ipotecii.
Sectorul imobiliar va determina o criza economica in SUA daca banca centrala nu-si va reduce dobanzile odata cu cresterea somajului, a mai adaugat Kiesel, care se asteapta ca Fed sa reduca rata dobanzii.
Scaderea vanzarilor pe piata imobiliara din Statele Unite va mai dura cel putin 12 luni, pretul mediu al unei case reducandu-se cu pana la 5 procente in acest an si in anul urmator, crede Roubini, profesor de economie la Universitatea de Business din New York. Acest lucru ne va intoarce la situatia din 2004, cand pretul mediu al unei case a fost de 195.200 de dolari, a mai adaugat el. "Sansele unei recesiuni in acest an sunt de 50-50", din punctul sau de vedere.
Probabilitatea unei crize economice in SUA in acest an este de 1 la 3, a prezis si Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed, inca de acum trei luni. Criza este pusa in principal pe seama unei piete imobiliare instabile.
"Fara indoiala piata americana inregistreaza scaderi", sustine Greenspan. "Avem dificultati in domeniul investitiilor de capital, in zona de consum, iar piata imobiliara in mod sigur influenteaza in mod negativ."
Reactiile pe piata imobiliara se propaga in lant. Daca celor interesati sa cumpere imobiliare le va fi din ce in ce mai greu sa faca acest lucru, atunci si cei care le vand vor intampina dificultati, a declarat Neal Soss, economist la Credit Suisse Holdings din New York.
"Vanzarile de imobiliare nu vor creste semnificativ pana in 2008, insa acest lucru nu va fi suficient cat sa produca o criza economica", a mai adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO