Business Internaţional

Scaderea pietei imobiliare spaniole, cea mai rapida din UE

14.07.2008, 18:27 5

Conform specialistilor, criza imobiliara din Spania va fi mai severa decat cele doua crize anterioare, din anii '70 si '90, scrie Les Echos.
Cu fiecare luna, criza sectorului imobiliar, declansata pe fondul unei oferte abundente si al unei scaderi pronuntate a cererii, capata o amploare fara precedent in Spania, conform specialistilor.
An dupa an, indicatorii economici se deterioreaza. In iunie, Euribor, rata la care se raporteaza majoritatea creditelor imobiliare, a atins nivelul istoric de 5,36%, majorand cu 2.970 euro pe an costul suportat de o persoana fizica ce a contractat un imprumut in 2005 pentru a-si achizitiona o locuinta.
Rata restantelor inregistrata de banci si casele de economii a crescut intr-un an cu 105%, pana la 1,37%, fiind asteptata sa atinga 2% pana la sfarsitul anului.
Numarul tranzactiilor imobiliare se restrange, iar preturile incep sa scada. Pe primul semestru, scaderea pe segmentul locuintelor noi a fost de 1,2%, neincluzand inflatia. In iunie, scaderea a fost de 5,1% in Spania, comparativ cu media europeana de 4%. Toate aceste elemente ii fac pe specialisti sa declare ca actuala criza imobiliara se anunta mult mai dramatica decat cele inregistrate in anii '70 si '90 pe fondul unui volum semnificativ de locuinte nevandute (cei mai pesimisti vorbesc de 1 milion), al inaspririi conditiilor de creditare si majorarii ratei dobanzii.
In aprilie, activitatea de constructie a inregistrat o scadere de 21,7%, conform Eurostat, care subliniaza faptul ca Spania este tara in care sectorul imobiliar este cel mai afectat.
Deja, efectele se fac simtite asupra ratei ocuparii fortei de munca. In decurs de un an, numarul somerilor din sectorul constructiilor a crescut de la 214.000 la 349.000, iar cel din sectorul serviciilor a inregistrat o crestere de la 1,2 la aproximativ 1,4 milioane.
Specialistii considera insuficient planul guvernului, care promite sa compenseze aceasta scadere prin cresterea comenzilor publice in materie de infrastructura, renovare si reabilitate a parcurilor de locuinte. Iar declaratiile lui Pedro Solbes, ministrul de finante pentru care actuala "ajustare", desi "mai rapida decat se anticipa", era de dorit, si ale Beatriciei Corredor, ministrul locuintelor, care-i asigura pe spanioli ca acum este momentul prielnic pentru a face achizitii, nu sunt de natura sa-i linisteasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO