Business Internaţional

Scandal la nivel inalt in Italia: ministrul de finante demisioneaza

23.09.2005, 17:35 20

Ministrul de finante italian Domenico Siniscalco a demisionat din cauza ca nu a reusit sa il convinga pe guvernatorul Bancii Nationale, Antonio Fazio, sa demisioneze, scrie Bloomberg.

Ca urmare, guvernul italian a ramas fara seful finantelor cu doar cateva zile inainte de prezentarea bugetului.

Siniscalco, in varsta de 51 de ani, a inaintat o scrisoare de demisie primului-ministru Silvio Berlusconi. Prin plecarea sa a reusit sa evite o intalnire cu Fazio la reunirea dintre Fondul Monetar International si Grupul celor 7, care a inceput azi la Washington.

Plecarea lui Siniscalco, independent din punct de vedere politic, va tensiona relatiile si asa incordate dintre cele patru partide din coalitia lui Silvio Berlusconi, care sunt refractare la reducerea cheltuielilor cu mai putin de un an inainte de alegerile generale. Siniscalco sustinea un program de masuri care urmau sa reduca deficitul bugetar cu 11,5 miliarde de euro si care totusi lasau bugetul italian cu un deficit peste limita Uniunii Europene al patrulea an consecutiv.

"Fazio este doar o scuza", crede Vincenzo Visco, un fost ministru de finante care acum este membru al celui mai mare partid din opozitie. "Adevarul este ca nu a reusit sa duca la capat bugetul si nu putea permite o asemenea pata pe reputatia sa", a continuat acesta.

Conform legilor italiene, Berlusconi trebuie sa prezinte orice schimbari din cabinetul sau presedintelui. Primul-ministru va prelua functiile lui Siniscalco pana la numirea unui nou ministru.

Controversele cu privire la afirmatia ca Fazio a favorizat oferta italienilor in fata rivalilor straini in lupta pentru preluarea unei banci regionale au divizat guvernul, incetinind pregatirile pentru buget. Guvernul trebuie sa prezinte un plan de cheltuieli Parlamentului pana la sfarsitul lunii septembrie si inca nu a ajuns la o concluzie asupra modului in care trebuie sa finanteze reducerile de deficit, care echivaleaza cu aproape 1% din Produsul Intern Brut.

Confindustria, cea mai mare asociatie a angajatorilor din Italia, a declarat ca sunt necesare reduceri de deficit de cel putin 13 miliarde de euro si ca guvernul ar trebui sa evite limitarea reducerilor din cauza alegerilor. Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 3,8% din Produsul Intern Brut anul viitor si sa ajunga sub limita de 3% impusa de UE pana in 2007.



Credibilitate afectata

Siniscalco ar fi al doilea ministru de finante care a incercat sa il inlature pe Fazio in 14 luni. Giulio Tremonti, predecesorul sau, a renuntat la post in iulie 2004, in parte din cauza ca nu a reusit sa il forteze pe guvernator sa paraseasca fotoliul dupa scandalul Parmalat Finanziaria, cel mai mare faliment din istoria Italiei.

Siniscalco a cerut prima data demisia lui Fazio intr-un discurs pe 4 septembrie, cand a declarat ca dovezile impotriva guvernatorului sunt "devastatoare" pentru credibilitatea Italiei. Pana acum Fazio a rezistat, iar guvernul nu are autoritatea sa il forteze sa renunte la postul de guvernator al Bancii Nationale. Conform legii, doar consiliul guvernator format din 13 membri il poate inlatura pe Fazio.



Lupta pentru preluare

Controversele care au planat asupra aprobarii de catre Fazio a ofertei inaintate de Banca Popolare Italiana pentru banca Antonveneta si care a blocat oferta de 7 miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro) a ABN Amro au depasit granitele Italiei. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat la inceputul acestei luni ca BCE a monitorizat indeaproape situatia si considera ca Fazio a violat "spiritul" regulilor de preluare ale UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO