Business Internaţional

Schimbare de ierarhie în topul celor mai bogaţi oameni din China

Schimbare de ierarhie în topul celor mai bogaţi oameni...

Autor: Mădălina M.

04.12.2013, 15:26 2183

Robin Li, fondatorul celui mai mare motor de căutare pe internet din China, a devenit cel mai bogat om, devansându-l cu 64 de milioane de dolari pe fostul deţinător al titlului, Wang Jianlin, scrie Bloomberg.

Averea lui Li a crescut de la începutul anului 2013 cu 65%, ajungând la 12.23 miliarde de dolari.

Fondatorul Baidu  a preluat supremaţia clasamentului la doar două săptămâni după ce urcase pe poziţia a doua.

Creşterea explozivă a vânzării de smartphone-uri şi tablete a propulsat cotaţia acţiunilor cu 69% în ultimele şase luni, potrivit lui Lucy Zhang, analist la grupul de consultanţă  IResearch. 

Baidu deţine 81% cota de piaţă în China, urmată de compania chineză de platforme de internet Qihoo 360 Technology, cu 10.1 procente.

Wang, preşedintele grupului Dalian Wanda, conglomeratul chinez cu activitate în domeniile imobiliar, hotelier, turism şi divertisment, şi-ar putea revendica poziţia în clasamentul averilor după ce va vinde din acţiunile pe care le deţine la AMC Entertainment Holdings, lanţul cinematografic american pe care l-a cumpărat în 2012 pentru 2.6 miliarde de dolari. AMC speră ca preţul rezultat în urma listării publice iniţiale să ajungă la 368 de milioane de dolari, ridicând astfel valoarea companiei la 1.9 miliarde de dolari.


Miliardarii Chinei

Patru dintre cei mai mari miliardari chinezi au averi estimate la aproape 12 miliarde de dolari fiecare:

Averea fostului deţinător al titlului de cel mai bogat om din China, Wang Jianlin, a crescut cu 2.9 miliarde de dolari în 2013, ajungând la 12.167 miliarde de dolari.

Wang l-a detronat în august pe Zong Qinghou, preşedintele celui mai mare producător de băuturi, Hangzhou Wahaha Group. Zong are o avere estimată la 12 miliarde de dolari.

Ma Huateng, fondatorul şi preşedintele celei mai mari companii chineze de internet Tencent Holdings, are o avere de 11.5 miliarde de dolari, potrivit unui index al miliardarilor realizat de Bloomberg
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO