Business Internaţional

Scumpirile succesive la energie aduc Germania inapoi in 1998

14.01.2003, 00:00 16

Piata energiei din Germania a fost liberalizata in 1998, cu promisiunea unor tarife mai mici pentru consumatorii casnici si industriali si o competitivitate crescuta a pietei, insa dupa cinci ani cei doi giganti energetici germani, RWE AG si E.ON AG, sunt mai puternici ca oricand, iar preturile au ajuns la nivelul de odinioara.
Cele 39 de milioane de gospodarii, care consuma mai putin de un sfert din totalul energiei distribuite in Germania, vor avea o factura lunara de circa 50 euro, incepand cu luna aceasta, datorita scumpirii cu 6% a tarifului energiei, fata de cel practicat anul trecut. RWE si E.ON au anuntat ca mai pregatesc o scumpire, pentru a face fata maririi de patru ori a taxelor din domeniul energetic, fata de 1998.
"Piata de electricitate din Germania a ajuns un cerc vicios", spune Berthold Hannes, consultant in domeniul energetic la A.T. Kearney Inc. "Nu vad cine ar fi interesat sa initieze o a doua liberalizare a pietei, din moment ce mare parte dintre cei care au intrat pe piata din 1998 au plecat sau si-au pierdut interesul".
Colapsul de la Enron a determinat retragerea unor companii americane de pe piata germana, de exemplu a lui TXU Corp., astfel incat au mai ramas foarte putini competitori pentru fostele monopoluri RWE si E.ON, in ciuda reglementarilor Uniunii Europene, care garanteaza libertatea utilizatorilor casnici si industriali de a-si alege distribuitorul de energie. In prezent, RWE si E.ON controleaza impreuna mai mult de 70% din piata energetica din Germania.
Pentru cei doi giganti energetici, care au cheltuit peste 50 miliarde euro pentru a se extinde in exterior, Germania devine din nou o sursa importanta de profit. RWE a anuntat o crestere de 45% a profitului operational al diviziei electrice anul trecut, iar E.ON si-a marit profitul operational pe ultimele noua luni cu 52%, la 2,3 miliarde euro.
Prabusirea profiturilor inregistrate de operatiunile din Germania in primii trei ani care au urmat liberalizarii pietei energiei a determinat cele doua companii sa se orienteze spre achizitii pe alte piete, investind cu succes in Suedia si Marea Britanie. Insa cei care au incercat sa intre pe piata germana s-au imnpiedicat de taxele ridicate, care descurajau lansarea in distributie, si de o retea de preluari si participatii reciproce intre companiile de pe aceasta piata. Chiar reduceri de tarife de pana la 50% pentru unele categorii de clienti nu au reusit sa convinga pe germani sa-si schimbe furnizorul de energie. Doar 4% dintre consumatorii casnici au optat pentru un alt furnizor, spre deosebire de 40% dintre englezi.
Totusi, industria electricitatii este mai competitiva in Germania fata de alte state europene, cum este Franta, unde piata este dominata de o singura companie, Electricite de France. Insa in Marea Britanie competitia intre furnizorii de energie este atat de dura, incat guvernul a trebuit sa intervina pentru a salva British Energy Plc. de la colaps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels