Business Internaţional

Scuturat de uraganele bursiere si de concedieri masive, "The City" ramane in picioare

04.11.2002, 00:00 7

In regim de criza sau in timpuri prospere, The City ramane liderul negalat al pietelor financiare continentale. Introducerea euro, la care Marea Britanie a refuzat sa participe pentru moment, nu a stirbit cu nimic suprematia bursei londoneze, unde 41% dintre tranzactii se realizeaza in noua moneda. In plus, euro a reprezentat o oportunitate valorificata din plin de Londra, care si-a mentinut cota impresionanta de 31% din piata tranzactiilor in devize straine.
Un alt exemplu de vitalitate il reprezinta cele 660 de banci care isi au resedinta in City, din care doua treimi sunt filialele unor banci straine instalate pe malurile Tamisei. Sectorul bancar gestiona, la sfarsitul anului 2001, la Londra, active in valoare de 4.132 miliarde dolari. Aceasta cifra este de trei ori mai mare decat volumul inregistrat cu zece ani in urma si reprezinta o activitate bancara intreita fata de cea franceza a bursei Francfort, care la un moment dat spera sa detroneze The City din pozitia sa de lider european.
Templul finantelor britanice, The City nu se multumeste cu accesul rapid pe pietele americane si internationale pe care i-l asigura utilizarea limbii engleze in tranzactii, ci dezvolta o strategie de deschidere mondiala.
In afara unei fiscalitati mai putin impovaratoare pentru institutiile financiare (cu exceptia impozitului pe salarii), Londra ofera si alte avantaje fiscale importante companiilor multinationale, in privinta impozitului pe venit. Paris Europlace, organismul care apara interesele pietelor financiare franceze, incearca de multi ani sa obtina un regim similar cu cel din City insa fara succes pana acum.
Toate aceste aspecte plaseaza The City in bataia focului cand crizele lovesc lumea financiara. Rata de neocupare a spatiilor imobiliare in centrul de afaceri londonez s-a marit la 9% fata de 3,8% nivelul anului trecut si poate ajunge pana la 14-15% anul viitor, apreciaza analistii acestui sector. "Pretul chiriilor a scazut astfel incat un contract de leasing pe 15 ani ofera intre 15 si 18 luni de inchiriere gratuita", spune un agent imobiliar britanic. Mai putin arogante ca pe vremuri, unele banci aleg alte cartiere londoneze pentru sediile lor, fiind astfel mai aproape de clientii lor, pentru a le castiga fidelitatea. Cei care au ramas in City sunt nevoiti sa subanchirieze spatiul pe care nu il mai pot utiliza in urma concedierilor masive din ultimii doi ani.
Birourile financiare din City, care aveau circa 160.000 de angajati in anul 2000, au redus deja peste 20.000 de locuri de munca. Activitatile europene ale bancilor de investitii, din care cel putin jumatate sunt gestionate de la Londra, sunt primele vizate. Dupa serviciile de "fuziuni-achizitii", departamentele care deservesc marile intreprinderi sunt examinate indeaproape de patronii institutiilor financiare. "Situatia este departe de a fi atat de grava ca la inceputul anilor 1990", afirma un purtator de cuvant din partea IFSL, organismul care promoveaza activitatile financiare londoneze. "In acele vremuri 17% din angajatii acestui sector fusesera disponibilizati".
Chiar daca The City rezista crizei bursiere a acestui an, nu va domina intrutotul celelalte piete financiare europene."Euronext ramane numarul unu in Europa din perspectiva tranzactiilor pe piata actiunilor, iar Francfort este lider pe piata derivativelor pe rata dobanzii" pe continent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO