Business Internaţional

Se încinge cursa impozitelor mici pentru companii

Se încinge cursa impozitelor mici pentru companii

Autor: Catalina Apostoiu

23.11.2016, 00:04 518
Cursa internaţională de reducere a taxelor pentru companii s-a intensificat după ce Marea Britanie s-a reangajat să reducă ratele, iar Donald Trump a promis să aducă modificări sistemului, scrie Wall Street Journal.

Ungaria vrea să intre şi ea în concurs cu cel mai mic impozit din UE.

Premierul britanic Theresa May şi-a exprimat oficial susţinerea pentru decizia guvernului anterior de a reduce cota principală a impozitului pentru companii la 17% până în 2020, de la nivelul actual de 20%. Preşedintele ales al SUA Donald Trump s-a angajat să reducă rata la 15% în SUA, de la nivelul actual de 35%.

Anunţurile recente făcute pe ambele părţi ale Atlanticului fac parte dintr-o lungă tradiţie de eforturi de a folosi taxele corporate naţionale pentru impulsionarea investiţiilor la nivel local şi pentru atragerea de companii străine. Noua atenţie acordată taxelor corporate urmează unor mişcări recente făcute în domeniu de Japonia, Canada, Italia şi Franţa.

În urma reducerii treptate a ratei impozitului pentru companii la 17%, Marea Britanie ar avea cea mai scăzută rată din rândul ţărilor G20.

La nivelul actual de 20%, rata britanică este deja una dintre cele mai scăzute din G20, egală cu cea din Turcia, Rusia şi Arabia Saudită. La 17%, rata ar fi peste cea de 12,5% a Irlandei, dar cu mult sub cea a majorităţii celorlalte economii mari.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeble a avertizat însă Marea Britanie cu privire la planurile legate de reducerea ratei, acesta declarându-se îngrijorat că o cursă a reducerilor de taxe ar putea pune în pericol stabilitatea zonei euro şi conferi Marii Britanii un avantaj nedrept, potrivit Deutsche Welle.

Cursa reducerilor de taxe pentru companii survine pe fondul unor eforturi mai ample de eliminare a lacunelor juridice care permit companiilor mari să-şi transfere profiturile către ţări unde plătesc taxe mici sau nicio taxă, scrie Wall Street Journal. Autorităţile din UE au luat de asemenea în vizor acordurile fiscale încheiate între anumite ţări şi companii.

"Odată eliminate aceste lacune, principala cale prin care ţările pot concura este prin diminuarea impozitelor pentru companii", arată Paolo Giacometti, partener la firma de avocatură Chiomenti. "Astfel, această tendinţă va continua".

La sfârşitul anului trecut, Italia şi-a redus rata impozitului cu 3,5% la 24%. Reducerea va intra în vigoare anul viitor. Chiar şi Franţ a îmbrăţişat tendinţa în ultimii ani, deşi ratele de acolo sunt în continuare mai ridicate decât în cea mai mare parte a Europei.

În Europa Centrală şi de Est, decizia Ungariei de a-şi diminua rata impozitului pentru companii la cel mai scăzut nivel din UE începând cu anul viitor ar putea declanşa o adevărată cursă a reducerilor în regiune, în condiţiile în care celelalte ţări caută modalităţi de a compensa majorările salariale, relevă un studiu al BMI Research, divizie a Fitch Group, citat de Bloomberg.

Presiunile salariale se vor intensifica anul viitor în contextul în care Europa centrală se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, muncitorii săi îndreptându-se către pieţe din vestul continentului, unde sunt plătiţi mai bine.

"Deficitele de forţă de muncă şi majorările salariale sunt acum probleme majore pentru un număr de ţări din regiune şI constituie un risc semnificativ pentru perspectivele de creştere economică ale acestora", se arată în raportul BMI.

Îmbătrinirea populaţiilor şi exodul muncitorilor calificaţI către vest, combinate cu o lipsă de investiţii, pun sub semnul întrebării perspectivele unei regiuni cu o producţie economică combinată de peste 1.000 miliarde de dolari.

FMI avertiza recent că unele dintre cele mai rapide rate de creştere din UE s-ar putea fi dovedi dificil de susţinut dacă guvernele nu-şi accelerează reformele pentru creşterea productivităţii în economii care operează deja aproape de potenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO