Business Internaţional

Se întoarce America la aur? Dupa Utah, ideea revenirii la vechiul etalon prinde contur în mai multe state din SUA

Se întoarce America la aur? Dupa Utah, ideea revenirii la vechiul etalon prinde contur în mai multe state din SUA

Autor: Andrei Cîrchelan

05.05.2012, 00:15 1867

Mai multe state americane caută revenirea la etalonul aur, inspirate de Utah, care a adoptat anul trecut o lege ce reintruduce monedele din aur şi argint ca monede oficiale, deşi până acum efectele concrete au fost minore pe piaţă, scrie cotidianului francez Le Monde.

 

Intenţia de întoarcere la etalonul aur are la bază sentimentul de neîncredere pe care îl arată americanii faţă de faptul că Rezerva Federală (Fed) are drept exclusiv de a bate monedă, deşi conducerea ei nu e aleasă democratic, notează cotidianul francez.

 

Astfel, parlamentarii locali din state precum Carolina de Sud, Tennessee, Georgia, Colorado, Iowa şi Minnesota vin cu iniţiative legislative, pe care le dezbat cu colegii, pentru reintroducerea aurului ca monedă.

 

Comentând această tendinţă, preşedintele Fed, Ben Bernanke, a invocat în repetate rânduri argumentele că nu există destul aur pentru a fi folosit ca monedă şi că etalonul aur a stat la baza Marii Crize Economice din America anilor 1929-1933.

 

La etalonul aur s-a renunţat în timpul mandatului preşedintelui Richard Nixon, pe 15 august 1971. După aceata, dolarul a devenit singura monedă de referinţă la nivel global.

 

În Utah, legea revenirii la etalonul aur, adoptată în mai anul trecut, a provenit dintr-o idee a unui localnic, Craig Franco. Intenţia lui a fost de a feri Utahul de neîncerderea îb creştere pe care americanii o au faţă de moneda naţională.

După implementarea legii, acesta şi-a deschis un butic în Salt Lake City, unde comercializează aur şi argint. Autorităţile din Utah au defiscalizat tranzacţiile comerciale "metalizate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO