Business Internaţional

Începe războiul aurului? Germania vrea să verifice cum au grijă americanii de rezervele sale de aur, Elveţia şi-ar putea repatria lingourile din SUA

Începe războiul aurului? Germania vrea să verifice cum au grijă americanii de rezervele sale de aur, Elveţia şi-ar putea repatria lingourile din SUA

Autor: Andrei Chirileasa

08.03.2012, 11:42 5729

Pe măsură ce instabilitatea politică şi economică internaţională se amplifică, iar preţul aurului atinge noi maxime istorice, statele europene sunt tot mai îngrijorate privind rezervele de aur ţinute peste hotare, în special în SUA.

Germania, care are a doua rezervă de aur din lume, de aproape 3.400 de tone, ar putea cere un audit al rezervelor de aur depozitate la Frankfurt, Paris, Londra şi la Federal Reserve Bank din New York, potrivit cotidianului german Bild, citat de zerohedge.com.

Valoarea rezervelor de aur ale Germaniei se ridică la circa 184 de miliarde de dolari, iar peste 60% sunt în afara hotarelor Germaniei, cea mai mare parte în seifurile uriaşe ale băncii federale din New York.

Nimeni nu ştie însă cu exactitate cât aur mai este în custodia Fed. Ron Paul, unul dintre candidaţii republicani la preşedinţia SUA, a cerut anul trecut, în campania sa, un audit al rezervelor de aur ale SUA, iar Hugo Chavez, preşedintele Venezuelei a repatriat aurul ţării sale.

Elveţia ar putea cere şi ea repatrierea rezervelor de aur. Patru membri ai parlamentului elveţian au lansat o iniţiativă prin care cer un referendum în care populaţia să se pronunţe în privinţa a trei propuneri: păstrarea aurului elveţian în Elveţia, interzicerea vânzărilor de aur de către banca centrală a Elvţiei, şi păstrarea a cel puţin 20% din rezervele valutare ale Elveţiei în aur. În prezent, Elveţia are o rezervă de aur de 1.040 de tone, evaluată la 56,3 miliarde de dolari, care reprezintă circa 16% din rezervele valutare ale ţării.

România nu are o astfel de problemă. Rezerva sa de aur, de circa 104 tone, este păstrată în seifurile de la subsolul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO