Business Internaţional

Seat concediaza personal ca sa mareasca profitul

05.12.2005, 19:11 9

Seat, divizia spaniola a grupului Volkswagen, a declarat ca este aproape de incheierea unei intelegeri cu sindicatele prin care va reduce 6,1% din personal pentru stimularea profitului in conditiile scaderii vanzarilor, scrie Bloomberg.

In urma pactului se vor elimina 970 dintre cele 16.000 de posturi ale Seat, a precizat purtatorul de cuvant al companiei, Mario Guerreiro. Producatorul va disponibiliza 700 de angajati. Restul de aproximativ 270 vor renunta voluntar prin pensionare sau prin rezilierea contractului de munca.

Volkswagen, cel mai mare producator de masini din Europa, a cerut tuturor diviziilor sa reduca nivelul cheltuielilor si sa majoreze profitul. Directorul executiv, Bernd Pischetsrieder a stabilit obiectivul majorarii profitului inainte de impozitare la 5,1 mld. euro pana in 2008. Seat se confrunta de asemenea cu scaderea cererii pentru automobilele sale, vanzarile din Europa pentru primele 10 luni diminuandu-se cu 5,6% la 299.796 de unitati.

Pe 4 octombrie, Seat a declarat ca va opera reduceri de personal de 1.346 de angajati. In cazul incheierii acordului cu sindicatele, numarul celor disponibilizati se va diminua prin sporirea flexibilitatii programului. Astfel, producatorul din Barcelona va putea sa proiecteze productia in functie de cererea de pe piata. "Am redus numarul angajatilor care vor fi disponibilizati", a spus Diego Rejon, secretar general al Metalworkers Federation din Catalonia si angajat al Seat. Guvernul regional din Catalonia mediaza negocierile, conform lui Guerreiro. Seat va cere guvernului sa ii permita disponibilizarea tuturor celor 1.346 de angajati daca nu ajunge la un acord cu sindicatele, spune Guerreiro. In acea situatie guvernul va avea la dispozitie, conform legilor spaniole, 15 zile pentru a lua o decizie.

Seat a declarat ca are planuri pentru investirea a 700 mil. euro pana in 2008 pentru dezvoltarea produselor precum si pentru imbunatatirea calitatii si eficientei. Purtatorul de cuvant al companiei a declarat ca planurile vor fi puse in pericol in cazul in care negocierile cu sindicatele vor esua.

Seat este cel mai mare producator de automobile din Spania si distribuie aproximativ doua treimi din productia de automobile in 67 de tari din toata lumea, in timp ce o treime ramane pe piata spaniola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO