Business Internaţional

Sectorul bancar european se clatina: Bancile europene vor mai pierde peste 200 mld. €, Estul fiind una dintre cauzele problemelor

17.06.2009, 00:00 20

Institutiile bancare din zona euro ar putea fi nevoite sa realizeze noi operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 283 mld. dolari (204 mld. euro) pana la sfarsitul anului, unul dintre motive fiind expunerea ridicata in Europa de Est.

BCE a estimat ca pierderile cauzate de activele toxice se vor ridica la aproximativ 218 mld. dolari (157,3 mld. euro), din momentul in care au debutat tulburarile pe pietele bancare si pana la sfarsitul lui 2010. Creditele neperformante vor provoca in aceeasi perioada pierderi in valoare de alte 431 mld. dolari (311 mld. euro), pentru ca valoarea totala a operatiunilor de writedown sa fie de 649 mld. dolari, dintre care au fost deja anuntate reduceri estimate la 366 mld. dolari.
„Exista putine indicii care sa sugereze ca ritmul in care se apeleaza la operatiuni de writedown a incetinit", scrie intr-un raport al bancii. „Profitul poate fi in continuare afectat in conditiile in care presiunile asupra veniturilor raman ridicate."
 
Criza din Est face presiuni asupra sistemului bancar
Cifrele au fost publicate in raportul Financial Stability Review, realizat de BCE, care concluzioneaza ca principalele riscuri si pericole pentru sectorul financiar din zona euro sunt posibilitatea ca problemele economice din Europa Centrala si de Est - regiune unde bancile din zona euro au investit masiv - sa se intensifice, posibilitatea ca scaderea preturilor proprietatilor imobiliare din SUA sa fie peste estimari si posibilitatea ca bancile mari si companiile de asigurari sa ramana vulnerabile in fata pericolului eroziunii bazei lor de capital si a pierderii increderii investitorilor.
„Din punctul de vedere al perspectivei stabilitatii financiare in zona euro, intensificarea problemelor in unele state din Europa Centrala si de Est a devenit un motiv in plus de preocupare", potrivit raportului. Raportul concluzioneaza insa ca si in situatia in care s-ar materializa cel mai „pesimist scenariu" in cazul celor mai noi membri ai UE, bilanturile contabile ale celor mai mari banci din zona euro nu vor fi „grav afectate", desi unele banci vor fi mai puternic lovite.
„Expunerea totala a sistemului financiar al zonei euro in regiune nu este deosebit de mare", scrie in raportul BCE. „Cu toate acestea, distributia expunerilor in regiune este variata, unele institutii bancare importante avand un procent ridicat din activele lor si respectiv profituri legate de aceasta regiune. Aceasta situatie le expune riscului unei deteriorari chiar mai puternice a situatiei, din cauza problemelor economice din regiune."
Reducerea fluxurilor de capital este principala problema in Est
Potrivit aceleiasi surse, in Europa Centrala si de Est conditiile macroeconomice si financiare s-au deteriorat mai puternic si mai rapid decat in celelalte state ale Uniunii, unele state fiind nevoite sa apeleze la ajutor financiar international.
„Tulburarile de pe pietele financiare internationale au afectat multe state din Europa Centrala si de Est, in principal din cauza evolutiei slabe a comertului international si a iesirilor puternice de capital", indica economistii BCE. „Aceste economii au fost extrem de vulnerabile in ceea ce priveste reducerea fluxurilor de capital, dat fiind ca o mare parte a cresterii lor economice a fost finantata in mare parte prin credite externe."
Un alt motiv de ingrijorare pentru stabilitatea financiara a zonei euro provine din faptul ca persoanele fizice si sectoarele corporatiste din unele state centrale si est- europene au acumulat datorii insemnate in valuta, ceea ce a dus la o vulnerabilitate ridicata la deprecieri ale monedelor nationale.
„In economiile cu expuneri valutare mari, o depreciere mai puternica a monedelor nationale ar putea avea ca efect pierderi masive la credite, erodand capitalul si calitatea activelor bancilor-mama si a subsidiarelor lor", potrivit raportului.
Economia zonei euro scade cu 4,6% in 2009
Alte surse de ingrijorare sunt numarul in crestere al falimentelor corporatiste, scaderea preturilor proprietatilor imobiliare in unele state ale zonei euro si posibilitatea ca recesiunea din regiune sa fie mai grava decat se anticipase.
Oficialii bancii au previzionat saptamana trecuta o contractare a Produsului Intern Brut al zonei euro cu aproximativ 4,6% in acest an si respectiv 0,3% in 2010.
Majoritatea bancilor mari ale zonei euro „par a fi suficient de bine capitalizate pentru a face fata unor scenarii grave, insa plauzibile", potrivit lui Lucas Papademos, vicepresedinte al BCE. El a indemnat insa bancile sa profite de programele guvernamentale de ajutor.
Motive de ingrijorare
  • Exista posibilitatea ca problemele economice din Europa Centrala si de Est sa se intensifice.
  • Scaderea preturilor proprietatilor imobiliare din Statele Unite ar putea depasi estimarile.
  • Posibilitatea ca baza de capital a bancilor si asiguratorilor sa scada.
  • Numarul in crestere al falimentelor corporatiste.
  • Scaderea preturilor proprietatilor imobiliare in unele state ale zonei euro.
  • Posibilitatea ca recesiunea din bloc sa fie mai grava decat se anticipase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO