Business Internaţional

Seful bancii de investitii Goldman Sachs ar putea castiga 70 mil. dolari anul acesta

14.12.2007, 16:51 21

Lloyd Blankfein, directorul executiv si presedintele Goldman Sachs, cea mai mare banca de investitii de pe Wall Street, va beneficia de o majorare cu 30% a veniturilor, pana la aproximativ 70 de milioane de dolari (47,5 mil. euro), scrie Financial Times.
Detaliile bonusului sefului Goldman Sachs au survenit in contextul in care Lehman Brothers ii va acorda directorului executiv Dick Fuld actiuni netransferabile in valoare de 41 mil. dolari (28 mil. euro) ca parte a pachetului salarial de care acesta va beneficia pe anul 2007. In total, Fuld va castiga peste cele 50 mil. dolari pentru anul trecut, prima sub forma de cash si alte plati urmand a fi facute publice anul viitor.
Atat Lehman Brothers, cat si Goldman Sachs au iesit din criza pietelor de credit intr-o forma mult mai buna decat cea a unora din rivalele lor, in conditiile in care strategiile de hedging de succes adoptate de cele doua firme au reusit sa compenseze pierderile generate de titlurile avand legatura cu creditele ipotecare. Totusi, succesul celor doua firme si compensatiile consistente pe care le vor acorda acestea directorilor lor executivi ar putea declansa noi anchete legate de activitatile desfasurate de acestea in timpul intensificarii vanzarii de titluri avand legatura cu sectorul creditelor ipotecare american.
Fondurile alocate de Goldman pentru compensatii, bani destinati atat salariilor de baza, cat si bonusurilor, se ridicau la sfarsitul celui de-al treilea trimestru la aproape 17 mld. dolari (11,5 mld. euro) si sunt estimate a fi atins la sfarsitul anului financiar al bancii aproape 20 mld. dolari (13,6 mld. euro). Aceasta suma va fi impartita intre cei 29.000 de salariati full-time ai Goldman Sachs si cei aproape 29.000 de angajati full-time neinclusi pe statul de plata oficial, ceea ce implica o plata medie de 360.000 de dolari pe angajat.
Surse din interior arata ca performantele impresionante inregistrate de Goldman in acest an, incluzand o crestere de 32% a rentabilitatii capitalului propriu in decursul primelor trei trimestre ale anului, ar putea justifica majorarea de aproximativ 30% a sumei pe care directorul executiv o va primi in acest an fata de cele 54 mil. dolari (36,7 mld. euro) primite pentru anul trecut.
Actiunile Goldman Sachs au inregistrat o crestere de 9% in acest an, in timp ce rivalele sale au asistat la o scadere a valorii actiunilor.
Goldman, care-si va publica rezultatele pe 18 decembrie, este din nou asteptata sa-si depaseasca rivalele, desi performantele diviziei sale de asset management au fost afectate de scaderile inregistrate de fondul sau de hedging Global Alpha.
Suma finala pe care Lloyd Blankfein o va primi pentru acest an va fi stabilita de comitetul de compensatii al bancii.
Goldman estimeaza ca-si va informa toti angajatii in legatura cu primele pe care le vor primi pana la sfarsitul acestei saptamani. 2007 a fost un an deosebit de bun pentru divizia care se ocupa de fuziuni si achizitii a Goldman Sachs, cat si pentru divizia de instrumente cu venit fix. "Sunt oamenii fericiti? Cred ca in mare masura da. Mesajul este ca intr-un an in care a inregistrat rezultate bune, firma isi plateste bine oamenii", a declarat un bancher incantat.
Generozitatea Goldman Sachs in ceea ce priveste primele acordate angajatilor va crea un precedent incomod si costisitor in contextul in care bancile de investitii rivale se straduiesc sa-si pastreze cei mai buni oameni in conditiile in care se asteapta o inasprire a conditiilor de piata anul viitor.
Recent, Goldman Sachs a inceput sa promoveze actiunile caritabile in randul angajatilor sai de top prin facilitarea unor donatii automate catre un fond caritabil administrat de catre companie.

2007 pentru Goldman Sachs

Va acorda prime foarte mari pentru acest an, Lloyd Blankfein, presedintele si directorul executiv al firmei, urmand sa se bucure de cele mai mari plati si sa castige aproximativ 70 mil. dolari.

Atat Lehman Brothers, cat si Goldman Sachs au iesit din criza pietelor de credit din acest an intr-o forma mult mai buna decat cea a unora din rivalele lor.

Performantele impresionante inregistrate de Goldman in acest an ar putea justifica majorarea de aproximativ 30% a sumei pe care Blankfein o va primi in acest an.

Fondurile puse deoparte de banca pentru plata salariilor si a bonusurilor ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO