Business Internaţional

Şeful BP este pe făraş. La plecare ia cel puţin 13 milioane de euro

Şeful BP este pe făraş. La plecare ia cel puţin 13 milioane de euro
26.07.2010, 23:48 26

Directorul executiv al gigantului British Petroleum (BP) TonyHayward este scos pe tuşă, pe fondul criticilor masive pe care le-aprimit cu privire la modul în care a gestionat accidentul petrolierdin Golful Mexic, scrie BBC News.
Un comunicat oficial emis de BP la sfârşitul săptămânii trecutearăta că Hayward se bucură de tot sprijinul Consiliului deAdministraţie al companiei, însă "nicio decizie finală nu a fostluată". Noaptea trecută urma să aibă loc o reuniune a Consiliuluipentru luarea unei hotărâri în acest sens. Cel mai probabil,Hayward va fi înlocuit de colegul său, americanul Bob Dudley, carea preluat administrarea operaţiunilor de curăţare a mareei negredin Golful Mexic.
La finalul săptămânii trecute, un purtător de cuvânt al BP declaracă Hayward continuă să beneficieze de "sprijinul complet alConsiliului şi al managementului de top", însă un oficialguvernamental american, citat de Associated Press, a spus că ceimai importanţi oameni de la BP au avertizat autorităţile americanecu privire la schimbarea directorului executiv în cadrulmultinaţionalei petroliere.
Hayward ar avea dreptul la plăţi compensatorii de cel puţin unmilion de lire sterline. Pe de altă parte, publicaţia britanicăDaily Telegraph a anunţat că pensia la care actualul directorexecutiv ar avea dreptul se ridică la 10,8 mil. lire sterline (12,9mil. euro), adică 584.000 de lire sterline anual. Times a vehiculatchiar o sumă ceva mai mare, de 11,8 milioane de liresterline.
Capacităţile şefului BP, puse la îndoială
De profesie inginer, Hayward şi-a petrecut ultimii 28 de ani caangajat al BP şi a fost unul dintre cei mai populari candidaţi laşefia BP, după ce Lord Browne s-a retras în 2007. Atunci când adevenit director executiv la 1 mai 2007, el le-a spus jurnaliştilorcă prioritatea sa este de a face eforturi în direcţia siguranţei şicredibilităţii în cadrul BP.
Accidentul de pe platforma petrolieră Deepwater Horizon, care aprovocat moartea a 11 persoane şi de asemenea cea mai mare scurgerepetrolieră din istoria Statelor Unite, a pus sub semnul întrebăriimodul său de gestionare a operaţiunilor BP.
De asemenea, Hayward a fost criticat masiv de locuitorii din zonaafectată de mareea neagră, dar şi de politicienii americani pentrumodul în care a administrat situaţia din Golful Mexic. El a fosttaxat şi pentru o serie de gafe, în special atunci când a spus că"îşi vrea viaţa înapoi", ca urmare a problemelor pe care le-a avutde rezolvat în ultimele trei luni.
Hayward - prea încet şi neinspirat
Jurnalistul Tom Bower, autor al cărţii "The Squeeze: Oil, Money andGreed in the 21st century", a declarat că plecarea lui Hayward esteinevitabilă, întrucât el nu a fost capabil să "schimbe cultura"organizaţională din cadrul BP după o serie de precedente accidentepetroliere.
"El ştia ce trebuie făcut, însă nu a acţionat oportun. A fost multprea încet, nu a fost inspirat şi nici nu s-a concentrat preatare", potrivit lui Bower.
BP a pierdut 40% din valoarea de piaţă după accidentul din GolfulMexic, iar la finalul săptămânii trecute avea o capitalizare de115,4 mld. dolari.
Rezultatele financiare ale BP pentru trimestrul al doilea ceurmează să fie publicate astăzi sunt aşteptate să includă şi unprovizion destul de important aferent costurilor de curăţare, darşi compensaţiilor şi amenzilor pe care compania britanică ledatorează pe fondul mareei negre.

Cronologia unui dezastru

20 aprilie Platforma petrolieră DeepwaterHorizon explodează, iar 11 persoane îşi pierd viaţa.
22 aprilie Platforma, evaluată la circa 560 demilioane de dolari, se scufundă, provocând formarea unei pete depetrol în Golful Mexic.
7 mai Încercările celor de la BP de a astupa gauraprin care petrolul se scurgea în apele oceanului se soldează cu uneşec.
1 iunie Acţiunile BP coboară cu 17% pe bursa de laLondra, ştergând cu buretele 23 mld. dolari din valoarea de piaţă acompaniei.
16 iunie BP se angajează să cotizeze cu 20 mld.dolari pentru un fond care să plătească despăgubiri celor afectaţide mareea neagră.
20 iunie Un document intern al BP arată că, în celmai pesimist scenariu, scurgerile zilnice de petrol ar putea ajungela 100.000 de barili.
22 iunie Bob Dudley preia operaţiunile degestionare a dezastrului din Golful Mexic.
15 iulie Compania britanică arată că a reuşit săstopeze scurgerea de petrol, cel puţin temporar, în timpultestării, cu ajutorul unui dispozitiv performant.
19 iulie BP anunţă că a cheltuit aproape 4 mld.dolari în încercarea de a opri scurgerea de petrol de la platformaDeepwater Horizon.
20 iulie BP anunţă că va vinde active în valoarede 7 mld. dolari către Apache Corp, pentru a strânge banii necesariacoperirii cheltuielilor.

Cine este în cărţi pentru şefia BP
Grupul britanic intenţionează să-l numească pe Bob Dudley casuccesor al lui Hayward, în condiţiile în care Consiliul deAdministraţie al companiei vrea să îşi recâştige credibilitatea pepiaţa americană, au spus două persoane apropiate situaţiei, citatede Bloomberg. Dudley ar putea fi astfel primul şef al BP de origineamericană şi ar putea prelua conducerea multinaţionalei începândcu
1 octombrie, a explicat una dintre cele două surse, care nu a vrutînsă să-şi dezvăluie identitatea, pentru că nu a fost încă luată odecizie. Dudley se ocupă în prezent cu gestionarea dezastrului dinGolful Mexic şi are avantajul unei relaţii bune cu guvernul de laWashington. El a crescut în statul Mississippi şi are o "afinitatedeosebită şi profundă pentru zona de coastă a Golfului", potrivitBP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO