Business Internaţional

Seful Corus demisioneaza, alungat de rezultatele slabe

17.03.2003, 00:00 12

Tony Pedder a fost obligat sa demisioneze din functia de director executiv al producatorului anglo-olandez de otel Corus vinerea trecuta, dupa ce compania a raportat noi pierderi, avertizand in acelasi timp ca va fi nevoita sa inchida unele fabrici din Marea Britanie.
Compania a anuntat o pierdere neta de 458 milioane de lire sterline (735,8 milioane de dolari) pe anul 2002, in comparatie cu 419 milioane de lire sterline in anul anterior, asistand in acelasi timp la o scadere a profitului sau pana la 7,2 miliarde de lire sterline de la 7,7 miliarde de lire sterline cu un an in urma. Corus a anuntat ca se asteapta la suspendarea platilor de dividende.
Piederile au rezultat din operatiunile desfasurate de grup in sectorul britanic al prelucrarii otelului, care au fost afectate de aprecierea puternica a lirei sterline si de scaderea cererii pe piata locala, spre deosebire de operatiunile de pe piata olandeza, ce sunt mult mai profitabile.
Sir Brian Moffat, presedinte al companiei, a declarat ca grupul va fi nevoit sa-si reduca activitatile desfasurate pe piata britanica, ceea ce va duce in mod inevitabil la disponibilizari.
Strategia Corus, cu privire la sectorul prelucrarii otelului, se va concentra asupra "eliminarii pierderilor grupului care continua sa derive de pe piata britanica in ciuda masurilor ce au fost luate in ultimii ani in sensul reducerii capacitatii si cresterii competitivitatii".
Ca urmare a demisiei inaintate de Pedder, presedintele companiei Sir Brian Moffat a fost de acord sa-si amane retragerea si sa preia functia de director executiv interimar pe durata cautarii unui nou director.
Criza din cadrul Corus s-a acutizat saptamana trecuta in momentul in care consiliul olandez de conducere a grupului a blocat vanzarea in valoare de 810,6 milioane de dolari a diviziei de aluminiu a companiei catre compania franceza Pechiney.
Aceasta a dat nastere unui conflict intre managementul olandez si cel britanic al grupului. Valoarea actiunilor Corus a scazut cu aproape trei sferturi saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO