Business Internaţional

Sergio Ermotti, omul-cheie in integrarea operatiunilor UniCredit si HVB

26.09.2006, 17:12 17

Sergio Ermotti este omul care nu se incadreaza in peisajul general al UniCredit. Cand acum un an fostul bancher de la Merrill Lynch a venit la conducerea grupului de investitii din cadrul bancii italo-germane, a fost printre primii angajati care s-au alaturat noii banci formate prin fuziunea a doua mari grupuri bancare europene, titreaza Financial Times.
Spre deosebire de colegii sai, Ermotti, un apropiat al lui Alessandro Profumo - CEO al UniCredit, nu mai lucrase anterior pentru UniCredit sau pentru HVB, banca germana pe care grupul a cumparat-o la inceputul lui 2005.
Chiar si nationalitatea lui este una neobisnuita: pe jumatate elvetian, inca locuieste in localitatea Lugano, Elvetia, undeva la granita cu Italia. Aceste particularitati l-au ajutat pe Ermotti sa isi faca drum printre rivalitatile aparute dupa fuzionare. Cu o experienta vasta in tranzactionarea de actiuni si derivate pe pietele din Londra si New York, a venit la UniCredit dupa plecarea la Dresdner Bank a predecesorului sau, Stefan Jentzsch.
Dar Ermotti va avea nevoie de ceva mai mult decat neutralitate pentru a reusi. Provocarea majora este de a uni cele trei divizii de investitii ale bancilor UniCredit, HVB si Banca Austria intr-o singura afacere. Este cu atat mai greu cu cat actionariatul este complex. Asta inseamna ca UniCredit nu detine pachetul majoritar nici la HVB, nici la Banca Austria. Si trebuie sa faca acest lucru in M?nchen, care cu greu poate fi considerat un centru al finantelor.
Daca fuziunea va reusi, UniCredit, care este deocamdata una dintre cele mai mari institutii financiare ale Europei, va deveni un jucator important in sectorul investitiilor bancare, cu pozitii puternice in Germania, Italia si Austria. Nu mai punem la socoteala prezenta de invidiat in economiile cu o crestere agresiva din Europa Centrala si de Est.
Ermotti recunoaste ca obiectivul este ambitios, dar nu imposibil. El mai precizeaza ca nu intentioneaza sa concureze cu marile centre financiare de la Londra si New York. In schimb, noua institutie se va folosi de experienta locala pentru a colabora si cu alti competitori. "Ne putem pozitiona astfel incat sa deschidem noi oportunitati de colaborare cu celelalte banci."
Prioritatea lui este de a lua ce este mai bun de la fiecare banca si de construi o afacere de succes. Astfel, HVB este renumita pentru fondurile de hedging pe care le detine, care au la baza investitii prin efectul de levier (companii care opereaza cu un grad mare de indatorare). UniCredit are o traditie in structurarea derivatelor pentru corporatii si retaileri, iar Banca Austria este cunoscuta pentru expertiza de piata pe care o ofera clientilor.
In trecut, HVB si Banca Austria nu se priveau cu ochi buni, dar Ermotti spune ca nu va permite certuri interne. "Competitia in interiorul familiei inseamna razboi", spune el. "In ceea ce priveste noua structura, trebuie sa evitam abordarea nationalista."
Fuziunea celor trei divizii este asteptata sa aduca o economie in sanul companiei de aproximativ 200 de milioane de euro (253 milioane de dolari) anual.
UniCredit este de parere ca profitul inainte de scaderea taxelor al diviziei de investitii va creste de la 1,3 mld. de euro (1,6 mld. de dolari) la 2 mld. de euro (2,5 mld. de euro) in 2008, ceea ce s-ar traduce printr-o crestere de 13%. Conform lui Alessandro Roccati, analist la Fox-Pitt, Kelton, profitul net rezultat din aceasta aproximare ar fi de 1,4 mld. de euro (1,7 mld. $), echivalent cu profitul prognozat pe anul acesta de banca fraceza BNP Parisbas.
Succesul procesului va depinde in mare masura de abilitatea lui Ermotti de a tine echipa impreuna. Stefan Ermisch, fostul director financiar de la Banca Austria, este acum director de operatiuni al diviziei, in timp ce Willi Hometberger, care anterior conducea divizia de investitii a Bancii Austria, se ocupa acum cu divizia de piete. Responsabilitatea pentru investitii bancare este impartita intre Eduardo Spezzotti, fost bancher la Goldman Sachs si Merrill Lynch, si Ronald Seilheimer, venit de la HVB.
O alta problema este reprezentata de conditiile de creditare. Anul trecut, cele trei banci nu au inregistrat pierderi pe domeniul corporatiilor. UniCredit se asteapta ca pierderile sa creasca pana la niste niveluri normale pentru domeniul bancar. Dar diviziei de investitii bancare i s-a incredintat si responsabilitatea pentru pierderile pe care le are HVB din cauza portofoliului de credite neperformante. Acest lucru ar putea aduce costuri suplimentare.
Dar prioritatea lui Ermotti este de a integra cele trei divizii in noua structura si de a aduce economii semnificative in procesul bancar: "Daca vom incerca mai mult de atat, vom esua."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO