Business Internaţional

Sezonul actual al declaratiilor financiare din Europa, cel mai bun din 2000

17.11.2003, 00:00 8



Rezultatele financiare obtinute de companiile europene in trimestrul al treilea depasesc asteptarile intr-un ritm nemaivazut in ultimii trei ani, in conditiile in care imbunatatirea veniturilor incepe sa se reflecte in bilanturile firmelor, au aratat o serie de analisti.



Potrivit unui raport intocmit de Morgan Stanley, jumatate dintre companiile care si-au prezentat rezultatele financiare trimestriale au surprins in mod pozitiv pietele, in timp ce 16% dintre firme nu au reusit sa confirme estimarile.



"Sezonul actual al declaratiilor financiare din Europa este cel mai bun de dupa primul trimestru al anului 2000", au apreciat analistii Teun Draaisma si Ben Funnell de la Morgan Stanley.



Pentru a treia luna consecutiv, numarul revizuirilor financiare in sens pozitiv l-a depasit pe cel al modificarilor in scadere. Cele mai bune performante au fost adjudecate de sectorul bancar, de cel al telecomunicatiilor si de industria petroliera.



Calitatea rezultatelor corporatiste incurajeaza si bursele, intrucat veniturile reprezinta principalul motor al traiectoriilor pozitive, avand o pondere mai mare decat masurile de restructurare si de reducere a costurilor.



"Elementele cheie din primele doua trimestre s-au axat in special asupra masurilor de reducere a cheltuielilor, in timp ce acum este vorba in special de imbunatatirea previziunilor financiare. De aceea, pietele si-au recapatat increderea", a aratat Saul Henry, analist la UBS.



Chiar daca exista companii care nu si-au majorat substantial veniturile, tendinta actuala sugereaza ca ritmul procesului de redresare se accelereaza.



Tot mai multi analisti isi imbunanatatesc estimarile financiare, reactionand la cele mai recente date economice, inclusiv cresterea de 7,2% realizata de Statele Unite in trimestrul al treilea, sporirea numarului de angajati si imbunatatirea increderii in economia europeana.



In consecinta, Morgan Stanley si-a revizuit in sens pozitiv previziunile privind cresterea profitului pe actiune la nivel global, de la 16% la 25%, si si-a dublat estimarile pentru 2004, mizand pe un avans de 12%.



Potrivit firmei de monitorizare JCF, estimarile privind cresterea profitului pe actiune in 2003 pentru companiile incluse in indicele DJ Stoxx 600 se mentin in jurul a 25-26%. Pentru 2004, avansul preconizat este de 14,4%.



Bobby Rakhit, director in cadrul JCF, a aratat ca numarul companiilor care au lansat avertismente in privinta profiturilor s-a diminuat, de la 37 de firme, in trimestrul al doilea, la 33 in perioada iulie-septembrie si la numai 13, in prima parte a trimestrului al patrulea.



Cu toate acestea, previziunile imbunatatite de crestere din 2004 mizeaza pe un avans modest de doua procente.



"Pe ansamblu, lucrurile se redreseaza. Intrebarea care se pune acum este momentul in care cresterea va demara cu adevarat. Vestea buna este ca, dupa masurile de reducere a costurilor, companiile au scapat de cateva probleme, astfel incat evolutia lor va incepe sa se reflecte asupra profiturilor", a apreciat Rakhit.



Allianz, cel mai mare asigurator european, a intrat pe profit pentru al doilea trimestru consecutiv, dupa ce anul trecut inregistrase pierderi. Primele incasate in al treilea trimestru au crescut la 13,9 miliarde de euro, fata de 13,6 anul trecut, au declarat oficialii grupului, la sfarsitul saptamanii trecute. Profitul net s-a ridicat la 372 milioane de euro, fati de pierderile de 3 milioane de euro de anul trecut.



Reducerea provizioanelor si a costurilor a facut ca profitul celei mai mari companii olandeze de servicii financiare, ING Groep NV, sa creasca cu 32% in al treilea trimestru, informeaza Bloomberg. Profitul net al companiei a urcat de la 741 milioane de euro in 2002 la 977 milioane de euro in cele trei luni.
florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO