Business Internaţional

Shell isi recompenseaza fostul presedinte cu un milion de lire sterline

29.06.2004, 00:00 19

Fostul presedinte al Shell, Sir Philip Watts, care a demisionat in luna martie dupa scandalul legat de reducerea rezervelor de hidrocarburi ale companiei, a primit o compensatie de 1 milion de lire sterline (1,8 milioane de dolari).
Actionarii l-au criticat pe Watts, care conducea divizia de explorare si productie in momentul cand au fost cuantificate majoritatea rezervelor in cauza, precizeaza BBC.
Potrivit Shell, Watts nu a primit bonusul anual de performanta pentru 2003 si nici pentru 2004.
Suma acordata drept compensatie a fost calculata pe baza salariului sau pana in iunie 2005, data retragerii sale.
Watts va mai beneficia de o pensie anuala de 584.070 lire sterline, din fondul de pensii al companiei, la care fostul presedinte a cotizat in ultimii 35 de ani.
Shell a declarat in martie ca Watts a demisionat dupa ce consiliul de administratie a cerut o "schimbare de conducere, pe fondul manifestarii unei crize de incredere".
Initial, fostul presedinte a refuzat sa demisioneze dupa ce Shell a operat o reducere de 20% a rezervelor sale si a declarat ca se va concentra pe rezolvarea problemelor cu care se confrunta compania.
El a fost unul din cei trei directori executivi din conducerea de varf care au demisionat in urma crizei rezervelor. Ceilalti doi au fost Judy Boynton, director financiar si Walter van der Vijver, directorul diviziei de petrol si gaze.
Succesorul lui Watts este Jeroen van der Veer, seful partii olandeze a companiei.
Scandalul rezervelor la Royal Dutcha/Shell a izbucnit cand compania, fortata de masurile SUA care vizau inasprirea reglementarilor privind piata, a recunoscut ca isi supraestimase rezervele cu 20% si ca urma sa le reevalueze. Aceasta afirmatie a socat investitorii, deja ingrijorati de faptul ca Shell nu isi indeplinise in 2003 tinta de crestere a productiei si nu a reusit in ultimii ani sa descopere noi campuri petroliere. Ca urmare pretul actiunilor Shell a scazut brusc.
Rezervele certificate de hidrocarburi ale Shell au fost revizuite de patru ori in acest an.
Grupul anglo-olandez a raportat pentru primul trimestru al anului 2004 o crestere cu 9% a profiturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO