Business Internaţional

Şi cei mai inteligenţi investitori din lume fac greşeli

Şi cei mai inteligenţi investitori din lume fac greşeli

Autor: Paul Comsa

03.03.2012, 10:37 1035

Miliardarul american Warren Buffett, unul dintre cei mai faimoşi şi inteligenţi investitori din lume, este supus şi el greşelii. În ansamblu, deciziile bune luate de Buffett eclipsează eşecurile, iar averea lui de 44 mld. dolari reprezintă o dovadă în acest sens. Totuşi, în anumite momente multimiliardarul a anticipat greşit evoluţia economiei americane.
Analiştii Business Insider prezintă cinci predicţii ale lui Buffett care ulterior s-au dovedit a fi false.

1. "Sectorul imobiliar din SUA îşi va reveni în 2011 şi va alimenta creşterea economică."

Buffett a recunoscut că a greşit predicţia pentru anul trecut, dar că mai devreme sau mai târziu piaţa imobiliară îşi va reveni.
"Oamenii pot amâna să se mute împreună într-o locuinţă nouă în timpul unor perioade de incertitudine economică, dar în cele din urmă, hormonii vor prelua conducerea. Nu poţi locui cu socrii prea mult timp, chiar şi pe timp de recesiune", apreciază multimilardarul american.

2. Buffett a cumpărat obligaţiuni în valoare de 2 mld. dolari emise de compania americană de utilităţi Energy Future Holdings.

Astăzi obligaţiunile cumpărate de Berkshire valorează doar 878 mil. dolari, iar preţul lor nu dă semne de revenire deoarece preţurile la gaze vor rămâne scăzute şi în următoarea perioadă.
"Am evaluat greşit situaţia financiară a companiei", recunoaşte Buffett.

3. Achiziţiile unor companii nu cresc valoarea fondului de investiţii.

Buffett recunoaşte că a evaluat greşit o serie de companii specializate în producţie, servicii sau retail.
"Studiez o companie timp de zece sau douăzeci de ani înainte de a face o achiziţie, dar sunt momente când sunt indus în eroare", explică multimilardarul american.

4. Buffett a majorat participaţia Berkshire în compania petrolieră ConocoPhillips când preţurile combustibililor erau foarte mari.

Multimiliardarul nu a anticipat scăderea dramatică a preţului petrolului, iar investiţia în ConocoPhillips a costat Berkshire miliarde de dolari.

5. Investiţiile în companiile din industria textilă.

Buffett a cumpărat în 1960 compania New England din industria textilă care a funcţionat pe pierdere până la închiderea sa, douăzeci de ani mai târziu.
"Cea mai proastă investiţie pe care am făcut-o a fost dezvoltarea şi extinderea operaţiunilor companiei New England timp de mai mulţi ani la rând. După ce am închis fabrica am avut o altă idee "genială" şi am cumpărat alt producător de textile. În sfârşit, am realizat că am greşit şi m-am orientat spre alte industrii", spune Buffett.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO