Business Internaţional

Siemens plateste amenzi catre statul german, dar nu dezvaluie numele oficialilor mituiti din Nigeria, Libia si Rusia

21.11.2007, 14:48 37

Hotararea judecatoreasca, semnata pe 4 octombrie de o curte din Munchen, stabileste ca patru fosti ministri nigerieni ai telecomunicatiilor, impreuna cu alti functionari din Nigeria, Libia si Rusia, au primit in total suma de 12 milioane de euro, ceea ce a dus la demararea unor investigatii la nivel international, scrie The Wall Street Journal.
Siemens, care l-a numit anul acesta pe Peter Loescher in pozitia de director executiv, si-a asumat raspunderea pentru ilegalitatea comisa, acceptand sa plateasca o amenda de 201 milioane de euro, refuzand insa sa dezvaluie numele persoanelor din cadrul companiei care au oferit mita oficialilor straini. Numele prezentate in raportul curtii din Munchen au ramas, prin urmare, secrete, deoarece compania a refuzat sa identifice persoanele respective.
Procesul a analizat mita data de compania germana in perioada 2001-2004, cu accent pe activitatea lui Reinhard Siekaczek, fost manager al departamentului de echipamente pentru telecomunicatii, angajat la Siemens timp de 38 de ani. Numele lui Siekaczek a fost mentionat in acuzatiile de dare de mita in cadrul procesului de la M?nchen, iar avocatul fostului director a declarat ca acesta coopereaza cu procurorii pentru clarificarea cazului. Procesul de acuzare al lui Siekaczek va avea loc la inceputul anului viitor.
Siekaczek a dezvaluit procurorilor ca are cunostinte despre mita data unor oficialitati, altele decat cele numite in procesul de la M?nchen, darea de mita fiind facuta cu acordul managerilor generali. Aceste declaratii au dus la demararea de investigatii in multe tari in care Siemens opereaza, printre care si Statele Unite.
Siemens, cea mai mare companie europeana din sectorul ingineriei, cu afaceri de 72 de miliarde de euro inregistrate anul trecut, produce o serie larga de produse, de la becuri electrice si telefoane mobile la trenuri de mare viteza.
Anul trecut, Siemens a fost in vizorul politiei pentru frauda in valoare de 20 de milioane de euro. Investigatia s-a ramificat intre timp, devenind unul din cele mai mari cazuri de dare si luare de mita din Europa. Arestarea fostului director al departamentului de echipamente pentru telecomunicatii a fost urmata de o serie de demisii la nivel inalt, printre care cea a presedintelui companiei si a directorului executiv .
Siemens este investigata in acest moment pe mai multe continente. Compania a anuntat descoperirea unor nereguli in tranzactiile din perioada 2000-2006, in valoare de 1,3 mld. euro.
Hotararea judecatoreasca din Munchen dezvaluie sume intre 2.000 de euro si 2,25 milioane de euro, toate efectuate sub atenta supraveghere a lui Reinhard Siekaczek si colegii lui. Raportul procesului mai arata ca majoritatea banilor, aproximativ 10 milioane de euro, au fost dati ca mita oficialilor nigerieni, din care un functionar al serviciului de imigrari, un senator si patru fosti ministri ai telecomunicatiilor: Bello Mohammed, Tajudeen Olanrewaju, Cornelius Adebayo si Alhaji Elewi.
Un oficial al Ministerului de Informatii si Comunicatii din Nigeria a declarat ca guvernul tarii va trebui sa analizeze raportul curtii inainte de a comenta acuzatiile. Cei patru ministri numiti in raport nu au fost disponibili pentru presa internationala.
Siemens a vandut echipamente de telecomunicatii in Nigeria, dar raportul curtii nu specifica pentru care din tranzactii si contracte s-a platit mita. De asemenea, in raport nu se mentioneaza ce au facut oficialii care au luat mita (in cazul in care se dovedeste ca au facut intr-adevar acest lucru) pentru Siemens in schimbul banilor.
Judecatorii de la tribunalul din Munchen au declarat ca raportul a fost redactat pe baza unor interviuri cu angajatii Siemens si a studierii unor documente confiscate in urma raidurilor din luna noiembrie 2006, cand politia germana a patruns in birourile companiei.
Anton Winkler, purtatorul de cuvant al procurorilor din Munchen, a declarat ca depozitiile persoanelor numite in raport ca cei care au primit mita nu au fost inca luate. Procurorii germani nu au jurisdictie asupra acestora, daca mita a fost luata in afara granitelor Germaniei, de catre persoane non-germane. Winkler a refuzat sa comenteze asupra naturii dovezilor, dar a precizat: "Numele si celelalte informatii din decizia judecatoreasca au fost cu atentie verificate pentru acuratete".
In Rusia, mita in valoare de 2 milioane de euro a fost data managerilor generali de la 24 de companii de telefonie detinute de stat, de la Petrozavodsk pana la Vladivostok.
Raportul curtii de la Munchen contine si darea de mita in valoare de 300.000 euro catre doua oficialitati din Libia, angajati ai Serviciului national de posta si telecomunicatii, companie detinuta de statul libian. Cei doi sunt Ramadan Negita, general manager, si E. Swei Emhemmed Jamel, project manager. Cei doi au refuzat sa dea orice declaratii presei internationale. Purtatorul de cuvant al Svyazinvest, compania de stat care detine companiile regionale de telecomunicatii din Rusia, a declarat ca nu va comenta nimic avand in vedere ca nu a vazut acuzatiile si dovezile aduse in sustinerea acestora.
Conform curtii judecatoresti de la Munchen, in unele cazuri, mita era trimisa functionarilor de stat prin intermediul unor firme straine de consultanta. In alte cazuri, Reinhard Siekaczek directiona banii catre diverse filiale Siemens, care actionau astfel ca intermediari. Uneori, banii erau depozitati direct in conturile celor ce urmau sa faciliteze accesul Siemens pe piata locala, iar in alte cazuri acestia primeau cash.
Conform unor surse din interiorul Siemens, tranzactiile dubioase in valoare de 1,3 miliarde de euro au fost descoperite in afara departamentului condus de Siekaczek. Firma americana de avocatura Debevoise & Plimpton, angajata anul trecut de Siemens pentru a investiga neregulile din cadrul companiei, a descoperit 65 de tari implicate in tranzactii dubioase cu compania.
Reinhard Siekaczek, in varsta de 57 de ani, se ocupa cu supravegherea vanzarilor unitatii telecom a Siemens, avand in grija 15.000 de angajati si vanzari anuale de 4 miliarde de euro. Ca director regional, Siekaczek raspundea in fata comisiei manageriale a departamentului care, la randul lui, raporta mai departe catre comisia executiva centrala Siemens. Siekaczek a parasit postul de conducere in luna noiembrie 2004, dar si-a continuat colaborarea cu compania sub forma de consultant pentru inca cateva luni de zile. Siemens nu a precizat motivul plecarii lui Siekaczek acum trei ani.
Conform aceluiasi raport, Eduard Seidel, seful operatiunilor Siemens din Nigeria, a intermediat o serie de livrari de bani catre inalti functionari nigerieni.
Un alt nume mentionat ca intermediar a fost succesorul lui Seidel, Klaus-Peter Gilbert, care a livrat banii de mita in Libia. Atat Gilbert, cat si Reinhart Stiglmayr, seful pe finante al Siemens in Nigeria, au fost arestati anul acesta in luna mai de catre autoritatile germane, dupa care au fost eliberati. Un purtator de cuvant al Siemens din Germania a declarat ca Seidel nu mai lucreaza pentru companie, iar Gilbert nu mai este CEO in Nigeria. Nu a fost specificat daca acesta ocupa in prezent un alt post in cadrul Siemens sau nu. Stiglmayr, care a fost retinut ca martor in procesul de la M?nchen, si-a pastrat postul in cadrul companiei.
Siekaczek a fost extrem de activ in anul 2003. In luna februarie, cu ajutorul lui Gilbert, care pe atunci era doar un director executiv din Munchen, Siekaczek a trimis suma de 153.370 de euro catre Ramadan Negita, general manager la Serviciul de posta si telecomunicatii al Libiei. In lunile urmatoare, Negita a continuat sa primeasca sume de bani de la directorul Siemens. In luna august, Siekaczek si Seidel au trimis o suma in valoare de 150.000 de euro catre ministrul telecomunicatiilor din Nigeria, Bello Mohammed, suma constituind o completare a celor 550.000 de euro trimisi cu an inainte. Tribunalul din M?nchen a concluzionat ca cele 12 mil. euro oferiti ca mita in Nigeria, Rusia si Libia au adus pentru Siemens "avantaje economice ilegale" in valoare de cel putin 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO