• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Business Internaţional

Socialiştii francezi spun “non”, “no”, “nein”! Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii cu SUA

Socialiştii francezi spun “non”, “no”, “nein”! Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii cu SUA

Autor: CătăIina Apostoiu

10.06.2015, 00:03 738

Eternele divergenţe de opinie asupra problemelor europene din interiorul partidului socialist aflat la guvernare în Franţa au devenit din nou evidente în timpul congresului care a avut loc recent în Poitiers. Unul din rarele puncte de consens este opoziţia faţă de controversatul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) dintre UE şi SUA, scrie EurActiv.

Partidul Socialist încearcă să adopte o poziţie comună în legătură cu politica europeană din momentul referendumului eşuat din 2005 privitor la introducerea unei constituţii comune a UE.

Aripa de stânga a partidului critică atât poziţia economică a UE, privită drept prea liberală, cât şi faptul că guvernul francez nu este dispus să o dispute.

Subiectul a fost preluat de disidenţi, inclusiv de fostul ministru al industriei Arnaud Montebourg, care a făcut apel pentru formarea unei coaliţii a ţărilor europene în scopul implementării unei strategii de “reducere a taxelor pentru ajutorarea familiilor”.

În Poitiers, a devenit clar că măsurile de austeritate ale premierului Manuel Valls au erodat sprijinul pentru guvern din interiorul partidului. Poziţia anti-austeritate şi solidaritatea cu Grecia şi Spania au fost foarte clare în timpul conferinţei.

Jean-Christophe Cambadelis, secretar general al Partidului Socialist, a declarat: “Există un conflict ce trebuie rezolvat în Europa. Celor care sprijină austeritatea le spunem investiţi, investiţi, investiţi!”.

Acesta a detaliat mai apoi toate expresiile de opoziţie faţă de TTIP formulate de membrii partidului înaintea conferinţei. “Pentru că Europa suferă mult din cauza limbajului birocratic, aş vrea să fiu foarte clar. În acest moment spunem ‘non’, ‘no’, ‘nein’! Spunem oxi (în greacă)!”.

Între opoziţia puternică a stângii şi atitudinea pro-americană a preşedintelui Franţei Francois Hollande nu se poate construi cu uşurinţă o punte. 

În pofida divergenţelor de opinie din interiorul partidului, socialiştii au ajuns totuşi la un consens cu privire la Europa, aceştia cerând ca problemele sociale să deţină un rol mai important în politica europeană.

Franţa este cea mai mare ţară din Europa condusă de socialişti.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270