Business Internaţional

Spania este prinsa in menghina somaj-deflatie si nu gaseste solutii sa iasa din criza

Spania este prinsa in menghina somaj-deflatie si nu gaseste solutii sa iasa din criza

Caderea sectorului de constructii a generat un val imens de someri in Spania (FOTO: Reuters)

07.06.2009, 15:58 43

In conditiile in care Spania se adanceste in recesiune, iar rata somajului se indreapta catre 20%, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, angajatorii le spun angajatilor ca trebuie sa accepte reduceri salariale daca vor sa ramana competitivi. In acest fel, gospodariilor le este si mai greu sa scape de datoriile acumulate in timpul perioadei de boom economic, echivalente cu 18.000 de euro (25.000 $) pe persoana, scrie Bloomberg.

"In Spania este o situatie din care nimeni nu are de castigat", a declarat Dominic Bryant, economist in cadrul BNP Paribas. "Solutia pentru problema competitivitatii agraveaza problema datoriilor. Punand presiune pe salarii slabesti si mai mult economia".
 
Zilele de glorie sunt apuse de mult
Cresterea anuala de aproape 4% inregistrata timp de un deceniu a transformat Spania intr-un motor al economiei Europei, impingand in sus salariile si preturile, boom-ul din constructii incurajand gospodariile sa acumuleze datorii de 800 de miliarde de euro. La mai mult de un an de declin al sectorului rezidential ce a contribuit la declansarea celei mai severe recesiuni din ultimele sase decenii, problema este reducerea costurilor legate de forta de munca si rambursarea creditelor fara a fi afectat progresul tarii pe calea redresarii.
Bryant, din cadrul BNP, nu se asteapta la o crestere a cererii interne pana in cea de-a doua jumatate a anului 2011. 
Echivalenta cu 70% din PIB anul trecut, povara legata de creditele ipotecare si de consum de pe umerii Spaniei este cea mai mare din randul principalelor economii din zona euro, comparandu-se cu 45% pentru blocul comunitar ca intreg, indica datele Bancii Centrale Europene.
 
Prima tara din Europa cu deflatie
Spania se numara de asemenea printre tarile amenintate cel mai mult de deflatie. Preturile de consum au inregistrat o scadere anuala in martie pentru prima data din 1952, reducandu-se cu 0,8% in mai.
Rata anuala a inflatiei pentru intregul bloc a fost zero in mai.
"Deflatia sporeste datoriile. Este greu sa te gandesti la o combinatie mai rea de factori decat exista in acest caz", a declarat Gayle Allard, din cadrul scolii de business Instituto de Empresa.
Desi sindicatele reusesc inca sa obtina majorari salariale, acest lucru se poate schimba pe fondul cresterii somajului. Salariile din cadrul companiilor au avansat cu 3,5% in martie fata de anul anterior. In aceeasi luna, angajatii Seat, o divizie a Volkswagen, au fost de acord cu o inghetare a salariilor pentru a convinge managementul sa produca modelul Q3 in Spania.
"Cand declinul va incepe sa-i afecteze pe cei reprezentati de sindicate, atunci tind sa devina mai sensibili la ce se intampla in economie", declara Gregorio Izquierdo, din cadrul Institutului de Studii Economice din Madrid.
Muncitorii temporari isi vad deja salariile reduse.
Cu un procent de 29% din totalul fortei de munca, Spania avea de doua ori mai multi angajati temporari decat media UE anul trecut si cel mai inalt nivel din bloc, conform biroului de statistica al UE.
 
Reducerile salariale anuleaza beneficiile dobanzii de 1% la euro
Pentru multi angajati, reducerea salariilor anuleaza beneficiile aduse de reducerile de rate ale dobanzii operate de BCE din momentul intensificarii crizei economice anul trecut.
Declinul economic a determinat o serie de companii, incluzand dezvoltatorul imobiliar Martinsa-Fadesa, sa-si reduca numarul locurilor de munca in conditiile in care acestea incearca sa se protejeze de creditori. Valoarea actiunilor este in scadere. Al doilea mare creditor, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), si al treilea mare constructor, Fomento de Construcciones & Contratas, si-au vazut valoarea actiunilor redusa cu peste 40% de la sfarsitul anului 2007.
Scaderea salariilor va pune presiune asupra finantelor publice. In conditiile in care Comisia Europeana anticipeaza un deficit de 9% din PIB pentru acest an, investitorii cer mai mult pentru a detine titluri spaniole. Dobanda suplimentara solicitata in raport cu obligatiunile germane este mai mare de trei ori fata de anul trecut.
Una dintre cele mai presante probleme ale Spaniei este scaderea competitivitatii din momentul crearii monedei euro in 1999, Commerzbank estimand ca aceasta a devenit cu 10% mai scumpa relativ la restul blocului monetar.
"Singura cale prin care Spania isi poate recupera competitivitatea pierduta va fi printr-o scadere sustinuta a preturilor si salariilor", declara Luis Garicano, profesor in cadrul London School of Economics. Aceasta inseamna ca povara datoriilor va creste.
 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO