Business Internaţional

Spania, într-o situaţie mai rea decât Grecia?

Spania, într-o situaţie mai rea decât Grecia?

Autor: Andreea Mindrila

16.03.2012, 00:03 2967

Grecia a avut în luna ianuarie un surplus bugetar de aproape două miliarde de euro, faţă de un excedent de 1,7 mld. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit buletinului lunar publicat de ministerul grec de finanţe. Însă datoria publică restantă a crescut de la 5,78 mld. euro în decembrie 2011 la 5,86 mld. euro, scrie publicaţia Kathimerini.

Surplusul din prima lună a anului se datorează majorării veniturilor fondurilor de asi­gurări sociale, spitalelor şi autorităţilor locale, pentru că la nivelul autorităţii centrale surplusul a scăzut de la 1,078 mld. euro în ianuarie 2011 la 638 de milioane de euro în prima lună a acestui an.

Pentru Spania, cea mai ridicată rată a şomajului din UE şi prăbu­şirea pieţei imobiliare înseamnă că ţara se confruntă cu probleme semnificativ mai grave decât Grecia, ceea ce ar putea ameninţa fragila stabilitate a zonei euro.

"În Spania, riscurile sunt foarte mari şi ţara trebuie să fie foarte atentă, pentru că situaţia este foarte fragilă. Problemele sunt mult mai grave decât cele ale Greciei. Panica financiară a trecut pentru moment, dar 2012 va fi anul austerităţii în Europa, iar Spania este parte a zonei euro", a afirmat directorul executiv al grupului de experţi Re-Define, Sony Kapoor, citat de CNBC.

Miniştrii de finanţe din zona euro au mustrat recent Spania, a patra economie ca mărime din zona euro, cerându-i să facă noi tăieri de cheltuieli anul acesta pentru a reduce deficitul cu încă 0,5%, convenind o nouă ţintă de deficit bugetar de 5,3% din PIB. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble a respins orice comparaţie cu Grecia, pe care a descris-o ca fiind "un caz unic", adugând că Spania "a făcut progrese importante, dar încă suntem cu toţii într-o situaţie dificilă".

"Economia Spaniei este mult mai mare decât a Greciei şi chiar dacă există un risc redus de default sau de bailout, consecinţele pentru zona euro vor fi mult mai mari decât în cazul Greciei", a declarat Ben May, economist la Capital Economics.

Veniturile bugetare ale Greciei au fost de 4,87 mld. euro în ianuarie, cu 250 mil. euro mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile, fără a lua în calcul dobânzile, s-au majorat cu 12,1%, ajungând la 4,9 mld. euro. Deficitul fiscal pentru 2011 este estimat la 19,87 mld. euro, ceea ce reprezintă 9,2% din PIB.

Inflaţia anuală în Grecia a fost de 1,7%, potrivit datelor Eurostat, după Irlanda aceasta fiind cea mai scăzută rată a inflaţiei din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO