Business Internaţional

Spania se aşteaptă la o contracţie şi mai dură a economiei anul acesta

Spania se aşteaptă la o contracţie şi mai dură a...

Autor: Ştefan Stan

02.04.2013, 18:31 215
 

Spania îşi va revizui săptămâna viitoare în scădere prognoza şi aşa negativă de creştere economică în 2013 şi îşi va concentra eforturile pe punerea în mişcare a economiei în loc de reducerea deficitului bugetar, a declarat o sursă guvernamentală pentru agenţia Thomson Reuters.

Potrivit sursei citate, PIB-ul Spaniei ar urma să se diminueze cu 1%, faţă de 0,5% cum era iniţial anticipat.

În consecinţă, guvernul de la Madrid va cere mai mult timp din partea Uniunii Europene pentru a-şi reduce deficitul bugetar la 3% din PIB, de la 6,98% din PIB cât a fost anul trecut. Termenul limită actual pentru atingerea acestei ţinte este anul 2014, a adăugat sursa.

Dacă Spaniei îi este acordat încă un an, traseul pentru reducerea deficitului va fi de 6% din PIB în 2013, 4,5% din PIB în 2014 şi 3% din PIB în 2015, a afirmat sursa, menţionând că acesta este cel mai probabil rezultat al negocierilor. Chiar dacă ţintele de deficit mai lejere ar putea lăsa loc pentru o politică pro-creştere, guvernul se va afla sub presiune mai mare pentru a finanţa bugetul.

Banca centrală spaniolă, Comisia Europeană şi FMI consideră însă că este posibil ca Spania să-şi supraestimeze potenţialul de creştere, instituţiile aşteptându-se ca economia spaniolă să se contracte cu aproximativ 1,5% în acest an.

Potrivit sursei, aceste estimări vor fi invalidate de planul ce va fi trimis de guvernul de la Madrid Comisiei Europene, care conţine programul de reforme pentru următorii trei ani şi cele mai recente statistici. Documentul va include un angajament reînnoit de aprofundare a reformei sistemului public de pensii, de a crea o autoritate fiscală independentă şi de a lua măsuri în direcţia liberarizării economiei.

Guvernul spaniol speră că aceste măsuri vor stimula activitatea economică şi vor ajuta economia să crească cu 1% în 2014, a adaugat sursa.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO