Business Internaţional

Spaniolii construiesc o autostrada de 2,1 mld. euro in Polonia

26.01.2009, 17:12 20

Cintra (Concesiones de Infraestructuras de Transporte), operatorul spaniol care construieste autostrazi si parcari, a anuntat ca consortiul Autostrada Poludnie, in cadrul caruia ditine 90% din actiuni, a castigat licitatia pentru un contract privind constructia unei autostrazi in valoare de 2,1 mld. euro in Polonia, scrie presa internationala.

Ministerul infrastructurii din Polonia a luat decizia de a acorda companiei spaniole contractul pentru aceasta autostrada cu plata cu o lungime de 180 de kilometri. Acest proiect este parte integranta a unui proiect mai amplu - Trans-European North-South Motorway - divizat in trei parti. Constructia este estimata la 1,8 mld. euro, insa investitia totala urmeaza sa se ridice la 2,1 mld. euro.
Ceilalti membri ai consortiului condus de Cintra sunt Ferrovial Agroman cu o participatie de 4,95% si constructorul polonez Budimex cu 5,05%, ambele companii fiind insa detinute de Ferrovial compania-mama a Cintra.
Concesiunea, ce implica designul, constructia, finantarea si realizarea proiectului A1 Strykow I - Pyrzowice, este acordata pe o perioada de 35 de ani, potrivit Cintra.
Designul si operatiunile de constructie vor debuta odata cu semnarea contractului, si vor intra in atributiile Budimex si Ferrovial Agroman.
Cintra, listata la bursa din Madrid, a fost fondata in 1998, ca o ramura a grupului feroviar, si continua sa ramana si astazi sub controlul acesteia in proportie de 62,5%. Scopul sau initial era acela de a se concentra pe dezvoltarea afacerii de infrastructura a Ferrovial.
Printre soselele operate de Cintra se numara Highway 407 (Ontario), Chicago Skyway, Indiana Toll Road si o serie de proiecte in Spania, Portugalia, Grecia, Chile, Canada si Irlanda.
Numarul total al autostrazilor cu plata construite se ridica la 23, cu o lungime totala de peste 2.800 de kilometri, ale caror investitii insumeaza 16 mld. euro. Cintra Aparcamientos administreaza de asemenea 266.000 de spatii de parcare in 137 de orase din Spania si Andorra, fiind cel mai important dezvoltator si singurul operator de parcari de pe piata din Spania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO