Business Internaţional

Spaniolii de la Iberdrola incearca o preluare in Marea Britanie

13.11.2006, 16:55 19

Conducerea Iberdrola, cu sediul la Bilbao, cea de-a doua mare companie producatoare de electricitate din Spania, a afirmat ca discuta despre o viitoare fuziune cu Scottish Power, o companie de utilitati britanica a carei valoare de piata este estimata la 11 mil. lire sterline (16,5 mld. euro), scrie Bloomberg.
Preluarile de companii de utilitati in Europa au crescut anul acesta cu 33%, la aproape 205,5 mld. dolari (160 mld. de euro), pe masura ce companiile urmaresc cresterea numarului de consumatori inainte ca pietele energiei sa fie deschise competitiei anul viitor. E.ON, a carei oferta pentru Scottish Power a fost respinsa anul trecut, urmareste sa cumpere Endesa din Spania pentru 37,1 mld. euro (47 mld. dolari). Gaz de France si Suez planuiesc de asemenea sa fuzioneze.
Achizitionarea Scottish Power ar aduce Iberdrola 5,2 mil. noi consumatori si o capacitate de generare a 6.200 megawati in Anglia. Compania detine de asemenea parti din reteaua de transmitere si cea de distributie de electricitate din Anglia. Scottisch Power administreaza generarea de electricitate si posibilitatea de depozitare a gazului in SUA si Canada. Cei de la Iberdrola au afirmat saptamana trecuta ca nu s-au hotarat inca daca vor face o oferta celor de la Scottish Power.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO