Business Internaţional

Speculatiile privind cresterea productiei scad pretul petrolului

Speculatiile privind cresterea productiei scad pretul petrolului

Arabia Saudita ar putea suplimenta productia de petrol cu 200.000 de barili pe zi

17.06.2008, 20:29 15

Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, ar putea anunta o crestere a productiei in cadrul intalnirii de la Jeddah, care va avea loc pe 22 iunie, conform unor oficiali ai OPEC, scrie Bloomberg.
Regatul ar putea suplimenta productia de petrol cu 200.000 de barili pe zi luna viitoare, conform declaratiilor facute de secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon. Aceasta crestere a productiei ar mari rezervele mondiale cu 0,2%.
"Nu as fi foarte surprins daca vor face acest lucru", a declarat Peter McGuire, director al Commodity Warrants Australia din Sydney.
"Pentru ei va fi o modificare minora. Cand ai controlul asupra zacamantului, controlezi rafinariile, controlezi jocul in intregime", a adaugat McGuire. Contractele futures scadente in iulie au pierdut 1,40 dolari (90 de eurocenti), respectiv 1%, pana la 133,46 dolari (86,51 euro) pe baril pe bursa marfurilor din New York, in timp ce la Singapore, un baril se tranzactiona la valoarea de 133,78 dolari (86,72 euro) la jumatatea sedintei. Pe 13 iunie, contractele au pierdut 1,4%, pentru ca in final, pretul sa se stabileasa la 134,86 dolari (87,45 euro) pe baril, ceea ce inseamna ca saptamana trecuta pretul a scazut in total cu 2,7%.
"Toata lumea va face un pas inapoi si va astepta sa vada ce se intampla in continuare", a declarat Anthony Nunan, asistentul directorului general al diviziei de risk management din cadrul Mitsubishi Corp din Tokio. "Este prudent din partea tuturor sa astepte evolutia ulterioara a preturilor", a adaugat Nunan.
Contractele de petrol Brent scadente in august au scazut cu 0,8%, respectiv 1,09 dolari (70 de eurocenti), pana la 134,02 dolari (86,91 euro) pe baril pe bursa londoneza.
Pretul din 6 iunie a atins la New York nivelul record de 139,12 dolari (90,23 euro) pe baril. Saptamana trecuta, preturile au inceput sa scada dupa ce ministrul saudit Ali al-Naimi a descris cresterea pretului petrolului drept "nejustificata" si a cerut tarilor implicate in productia de petrol sa participe la intalnirea de la Jeddah pentru a ajuta la stabilizarea acestora.
Cresterea preturilor la produsele alimentare si la combustibili a devenit o amenintare mai mare pentru economia mondiala decat efectele crizei creditelor, conform declaratiilor facute de ministrii de finante din cadrul Grupului celor Opt.
Pretul petrolului a coborat saptamana trecuta si datorita aprecierii dolarului fata de euro, acesta fiind cel mai mare castig in fata monedei europene din 2005 pana in prezent. Statele din cadrul OPEC, care produc 40% din necesarul de titei al planetei, au modificat pentru a cincea oara previziunile legate de cererea la nivel global, ceea ce reflecta o incetinire a cresterii economice.
Cererea de petrol va creste anul acesta cu 1,1 milioane de barili, pana la 86,88 milioane de barili pe zi, conform reprezentantilor OPEC. Cifrele reflecta o scadere cu pana la 60.000 de barili pe zi fata de estimarile din luna precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO