Business Internaţional

Speculatiile si problemele economiei americane imping aurul peste pragul de 900 de dolari/uncie

Speculatiile si problemele economiei americane imping aurul peste pragul de 900 de dolari/uncie
15.01.2008, 17:31 15

Pretul aurului a urcat ieri la un nou nivel record, fiind cotat la 906,7 dolari (613,72 euro) pe uncie (32,3 $/gram, 80 lei/ gram), in conditiile in care investitorii continua sa achizitioneze cantitati mari de aur, vazand in acesta o garantie in contextul unei eventuale recesiuni a economiei americane, scrie presa internationala.
In acelasi timp, moneda americana a cunoscut o noua depreciere in fata euro, care a urcat la cel mai inalt nivel din ultimele sase luni (1,4880 dolari/euro), pe fondul intaririi speculatiilor conform carora rata de referinta a dobanzii din Statele Unite ar putea cobori, pentru prima oara in ultimii trei ani, sub cea practicata de Banca Centrala Europeana.
Declinul monedei americane a contribuit, de asemenea, la aprecierea pretului aurului, pentru ca acesta a devenit mai accesibil pentru investitorii care detin alta moneda decat cea americana. Mai mult - in conditiile in care pretul platinei a atins un nou record, iar cel al argintului a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 27 de ani - unii analisti estimeaza ca aurul ar putea depasi foarte usor 910 dolari (615,9 euro) pe uncie.
"Exista un spatiu de manevra foarte vast, iar aurul are toate sansele sa urce mai sus", a declarat Darren Heathcote de la Investec Australia din Sydney. "Ne aflam, intr-adevar, pe un teritoriu neexplorat inca", a adaugat el. Analistii au mentionat, de asemenea, ca un rol important in aprecierea pretului aurului l-au jucat pretul ridicat al barilului de petrol si tranzactiile speculative.
Totusi, nu putem exclude din aceasta ecuatie turbulentele de pe piata financiara internationala, care i-au impins pe jucatorii de pe piata sa considere achizitiile de metale pretioase printre cele mai sigure investitii. Exista insa unele voci care considera ca ascensiunea preturilor metalelor pretioase ar putea fi stopata, preturile mari putand reduce semnificativ cererea venita din partea bijutierilor.
Aurul a devenit un bun din ce in ce mai atractiv in perioadele de declin al pietelor bursiere, pretul acestuia urcand cu aproximativ 30% in 2007, cea mai mare crestere anuala din 1979 pana acum. Pretul platinei a ajuns luni la 1.565 dolari (1.059 euro) pe uncie (55,9 dolari/gram), in timp ce argintul a urcat la 16,39 dolari (11,09 euro).
Moneda unica europeana a urcat ieri pe piata londoneza pana la 1,4880 dolari, dupa ce in sedinta precedenta de la New York acesta era cotata la 1,4476 dolari. Euro ar putea atinge pragul de 1,5 dolari pana la sfarsitul lunii martie, considera Tetsuo Yoshikoshi, analist la Sumitomo Mitsui Banking, in Singapore, care a adaugat ca "presiunile de apreciere asupra monedei europene vor continua o vreme, pe fondul speculatiilor privind micsorarea distantei dintre rata dobanzii din SUA si cea din zona euro".
Moneda, utilizata de cele cincisprezece state membre ale Uniunii Europene, s-a apreciat, de asemenea, in fata yenului si a lirei sterline. Un euro a fost cotat ieri la 161,10 yeni, in crestere fata de nivelul de 160,79 yeni inregistrat in sedinta precedenta. In acelasi timp, euro a urcat pana la 75,735 penny.
Moneda unica s-a apreciat in ultimele cinci luni cu 6% fata de monedele nationale ale principalilor parteneri comerciali ai zonei euro, reducand competitivitatea exporturilor europene. In ultimele 12 luni, euro a castigat 15,1% in fata monedei americane, dupa ce banca centrala americana a redus de trei ori costurile de creditare, in a doua jumatate a anului trecut, in incercarea de a preveni inrautatirea situatiei de pe piata imobiliara.
Mai mult, este de asteptat ca Fed sa opereze o noua reducere a ratei dobanzii de politica monetara, de la 4,25% la 3,75%, in sedinta programata pentru 30 ianuarie. Si asta in conditiile in care saptamana trecuta BCE si-a mentinut rata de referinta a dobanzii la 4%.

Dolarul impinge aurul la un pret record

Pretul aurului a urcat ieri la un nou nivel record, fiind cotat la 906,7 dolari (613,72 euro) pe uncie.
Pretul aurului a urcat cu circa 30% in 2007, inregistrand cea mai mare crestere anuala din 1979 pana acum.
Platina a ajuns la 1.565 dolari (1.059 euro) pe uncie, in timp ce argintul a urcat la 16,39 dolari (11,09 euro), cel mai inalt nivel din ultimii 27 de ani.
Dolarul a cunoscut o noua depreciere in fata euro, declinul acestuia contribuind semnificativ la pretul aurului, care a devenit mai accesibil pentru investitorii care detin alta moneda decat cea americana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO