Business Internaţional

Speculatorii nu s-au intors pe burse. O vor face la inceputul lui 2010

05.11.2009, 23:12 14

Desi bursele au avansat cu mai mult de 50% fata de minimele dinluna martie, investitorii nu se arata euforici, scrie The New YorkTimes.
Atitudinea s-ar putea schimba insa in curand si nu din cauza unorschimbari fundamentale pe piata. Motivul este simplu, timpul trece,iar rapoartele trimestriale trimise investitorilor nu vor maireflecta cele mai slabe rezultate din ultimul an.
In pofida rezultatelor pozitive din ultima perioada, actiunilecelor mai multe companii au avut la sfarsitul trimestrului trei unpret mai mic decat in urma cu un an. Indicele bursier Standard& Poor's 500 a pierdut aproximativ 7% in cele 12 luni incheiatela sfarsitul lunii septembrie, insa la inceputul lunii noiembrieacesta isi recuperase pierderile si ajunsese la un avans de 12%comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Aparent, bursele au avut o evolutie foarte buna in ultimelesaptamani. In realitate nu este asa, iar iluzia este creata defaptul ca anul trecut in aceeasi perioada bursele se prabuseau,"animate" de falimentul Lehman Brothers. In timpul celei mai maripanici bursiere din 2008, de la inceputul lunii septembrie pana pe10 octombrie, piata bursiera a pierdut o treime din valoareasa.
Oamenii sunt sfatuiti sa investeasca in titluri ce au perspectivede crestere pe termen lung, insa Greg Schultz, director in cadrulAsset Allocation Advisors, o companie de planificare financiara dinWalnut Creek, California, a spus ca "investitorii se orienteazacatre intervale de timp mai mici".
"Investitorii nu se mai uita la perspectivele pentru urmatorii zeceani", a spus el. "Ei urmaresc evolutia la 6, 9 sau 12 luni."
In ultimele saptamani au existat semne ca micii investitorii incepsa creada in stabilitatea acestui raliu al burselor, a spus MikeScarborough, presedintele Scarborough Capital Management, ocompanie de consiliere financiara.
Majoritatea oportunistilor care incearca sa speculeze oricecrestere si scadere spectaculoasa a bursei si care anul trecut auiesit de pe burse speriati de declinul masiv vor acum sa reintre injoc si sa obtina un castig rapid dupa ce titlurile au reinceput sacreasca. Acestia urmeaza sa intre pe piata in bloc, si asta nu vaavea un efect pozitiv asupra burselor, este de parereScarborough.
El estimeaza ca o astfel de invazie ar putea avea loc in ianuariesi februarie, cand rezultatele anuntate de investitori ar puteaindica avansuri record. Cei mai afectati de aceasta situatie vor fiinvestitorii "de profesie", pentru care bursa nu reprezinta o sursade castig pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO