Business Internaţional

Statisticile sunt clare: Germania a intrat practic in recesiune

16.05.2003, 00:00 21

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a contractat cu 0,2% pe primul trimestru al anului, a anuntai ieri Biroul Federal de Statistica. Aceasta scadere inseamna ca germmania a intrat practic in recesiune, scrie presa internationala.
Datele oficiale au surprins ieri pietele pentru ca majoritatea economistilor prognozasera o crestere de 0,1% a produsului intern brut. Anuntul a fost urmat de aparitia pe posturile de televiziune a lui Hans Eichel, ministrul german de finante. "Contrar previziunilor Bundesbank si ale guvernului statisticile federale arata ca in primul trimestru nu am avut o crestere usoara ci o scadere usoara", a spus Eichel.
Recesiunea este definita in general ca o scadere a productiei totale timp de doua trimestre consecutive. Cresterea pe ultimul trimestru al anului trecut este masurata la zero, dar practic economia a scazut cu 0,03%.
Tot ieri, Italia a anuntat o scadere economica de 0,1% aferenta primului trimestru.
Principala cauza a scaderii economice germane a fost declinul exporturilor, determinat de ascensiunea euro la un maxim pe ultimii patru ani. Noile date vor creste presiunile asupra Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce ratele dobanzilor de referinta pentru euro la intalnirea din iunie. In prezent, dobanda de referinta pentru euro este de 2,5%, de doua ori mai mare decat cea la dolari.
Declaratiile lui Eichel au pus sub semnul intrebarii previziunile de crestere economica anuala de 0,75% formulate de guvern.  Guvernul si-a revizuit de trei ori in sens negativ previziunile de crestere economica de la recastigarea puterii, in septembrie.
Germania a mai suferit o recesiune economica in al doilea semestru al anului 2001.
Economia europena este afectata din ce in ce mai mult de scaderea exporturilor si de cresterea somajului, care descurajeaza cheluielile de consum. Ministrii de finante ai Frantei si Germaniei fac presiuni asupra BCE pentru a diminua costul creditului in vederea stimularii investitiilor si a  exporturilor.
In Germania, somajul este deja la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani si jumatate si se apropie de pragul de 5 milioane de persoane.
"Suntem foarte aproape de recesiune", a spus Dieter Wermuth, economist la UFJ Bank din Frankfurkt si fost consilier guvernamental. "Increderea consumatorilor a scazut drastic, comenzile s-au prabusit, somajul este in urcare si a acum a venit si aprecierea euro".
Potrivit ultimelor estimari economia celor 12 state care au adoptat euro a crescut pe primul trimestru cu 0,1%. Economistii anticipeaza ca daca economia SUA isi va reveni va fi nevoie de minim sase luni pentru ca efectele sa se propage pana in Europa.
Pe langa problema cresterii economice, Germania si Franta, se confrunta si cu cresterea deficitelor bugetare peste limita de 3% fixata prin Pactul de Stabilitate. Comisia Europeana a anuntat ca aceste state ar putea fi penalizate cu amenzi de pana la 0,5% din PIB incepand cu 2005, daca nu coboara sub acest prag.
Declinul economic din Germania va fi primul subiect de discutie la intalnirea ministrilor de finante ai celor sapte mari state industralizate (G7), care va avea loc in weekendul acesta la Deauville, Franta.
Caseta: Euro in scadere, burse oscilante
Euro s-a depreciat ieri dupa publicarea statisticilor germane la cea mai mica valoare din ultima saptamana. Cursul era  de 1,1439 dolari pentru un euro. Contractele futures pentru luna iunie pe rata de dobanda Euribor au scazut la 2,25%, ceea indica faptul ca BCE va reduce rata centrala in iunie.
Bursele europene oscilau ieri dimineata in jurul valorii zero. Pe Wall Street, indicele Dow Jones a inchis sedinta de miercuri in scadere cu 0,36% la 8.648 de puncte. Pretul petrolului brent a scazut ieri cu 10 centi la 26,65 de dolari pe baril.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO