Business Internaţional

Statul ungar scoate la vanzare actiunile pe care le mai detine la Mol

20.06.2003, 00:00 13

Guvernul ungar a anuntat ieri un plan de vanzare a pachetului de actiuni pe care il mai detine la compania petroliera si de gaz Mol, incepand cu o prima transa de 10% pana la 13%,  planificata pentru anul acesta si evaluata la 280 de milioane de dolari, informeaza Financial Times.
Ministrul de finante al Ungariei Csaba Lazlo a precizat ca vanzarea se va face in doua au mai multe transe, pe parcursul urmatorilor doi ani.
Analistii  s-au aratat rezervati insa cu privire la cererea pietei pentru viitoarea oferta - cea mai mare vanzare de actiuni a tarii din 1997 pana in prezent.
Prima transa din vanzare va fi realizata printr-un plasament privat destinat investitorilor institutionali autohtoni si straini, alaturi de o oferta publica interna. Statul maghiar detine in prezent un pachet de 23,6% din compania Mol.
Chiar daca guvernul sustine si vanzartea pachetului majoritar pe care il detine in cadrul diviziei de transport a gazelor naturale, statul va retine totusi un pachet de 25% din aceasta divizie, a adaugat Lazlo.
Activitatea de transport a gazului va fi constituita sub forma unei sucursale a Mol, ca parte a pregatitilor pentru liberalizarea pietei gazului.
Cu toate acestea, analistii au intampinat stirea vanzarii cu prudenta, spunand ca increderea investitorilor a fost grav afectata de masurile guvernului anterior de centru-dreapta condus de Viktor Orban, care a limitat preturile la gaz in 2000 cauzand grupului Mol pierderi imense din vanzarile de gaze importate.
Cu toate ca Parlamentul a aprobat saptamana aceasta o noua lege pentru gaze, modul in care noile reglementari ale preturilor la gaze vor influenta profitabilitatea Mol ramane in continuare neclar.
"Cred ca interesele in aceasta tranzactie nu s-au manifestat pana acum. Una este ca guvernul sa vrea sa vanda acest pachet si un alt lucru este ca piata sa accepte. Pana nu vedem detaliile legislatiei pentru preturile gazului, nimic nu este clar", a spus Attila Vago, analist de actiuni la Concorde Securities din Budapesta.
Chiar daca pe plan international actiunile recastiga atractivitatea pierduta, situatia economica a Ungariei - cresterea temerilor cu privire la deficitul bugetar care se adanceste, politicile monetare contradictorii de crestere a ratelor de debanda in paralel cu devalorizarea monedei natioanle - i-a lasat perplecsi pe observatorii intarnationali.
Miercuri, inainte de publicarea anuntului, actiunile Mol au fost suspendate de la bursa de la Budapesta.
Statul ungar va pastra o "actiune de aur", care ii va da drepturi de vot speciale in conducerea Mol, potrivit lui Lazlo.



Atac la forint
Banca centrala a Ungariei a majorat ratele dobanzilor cu 2% joi, la 9,5%, aceasta fiind cea mai recenta masura dintr-o serie de tentative menite sa consolideze cursul de schimb al forintului, informeaza Reuters. Modificarea ratelor dobanzilor a intervenit dupa ce forintul s-a depreciat pana la circa 270 unitati/euro, cu mult sub nivelul de 250 unitati/euro pe care banca centrala il considera necesar pentru indeplinirea obiectivului referitor la inflatie. Forintul a suportat presiuni intense de la devalorizarea surprinzatoare cu 2,26% a paritatii sale centrale, efectuata de banca centrala la 4 iunie. Noua paritate a forintului a devenit 282,36 unitati/euro, in cadrul unui coridor care permite fluctuarea monedei cu 30%. Paritatea anterioara era stabilita la 276,10 forinti/euro. Banca Nationala a Ungariei majorase deja ratele dobanzilor cu 1% saptamana trecuta, dar masura nu a oprit declinul monedei si a ridicat semne de intrebare cu privire la coerenta politicii monetare. Banca centrala a explicat masura afirmand ca actuala rata de schimb a forintului este mai redusa decat s-ar justifica. Institutia considera ca ratele mai ridicate ale dobanzilor ar trebui sa consolideze forintul in urmatoarele luni pana la un nivel adecvat indeplinirii obiectivelor privind inflatia. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO