Business Internaţional

Steve Schwarzman, omul care conduce spre succes fondul de investitii Blackstone

12.03.2007, 17:09 30

Cu incheierea unui contract istoric si cu o aniversare care a ajuns pe prima pagina a ziarelor, Steve Schwarzman, a devenit simbolul noii ere in finante. Si asta este mai tot timpul o afirmatie riscanta, scrie Fortune.
In anii '80 brokerii de top de pe Wall Street purtau bretele rosii, luau cina la restaurantul Le Cirque din New York si castigau sume importante de bani din actiuni cu un grad ridicat de risc, junk bonds si arbitraj.
Zece ani mai tarziu purtau tricouri Polo si jucau foosball la firmele care se regasesc pe Sand Hill Road din Silicon Valley, castigand miliarde de dolari din tehnologie.
In prezent, cei mai noi titani de pe Wall Street se regasesc in fiecare luni dimineata la o masa de consiliu, intr-o sala de conferinte fara ferestre, deasupra celebrului Park Avenue, locul in care se afla sediul central al fondului privat de investitii Blackstone Group.
Purtand tricouri albe si costume in dungi, care fac referire la Harvard Business School, brokerii de top de la Blackstone au invatat foarte bine tehnicile predecesorilor. Ceea ce ii diferentiaza este ca acestia domina domeniul de afaceri de top din acest deceniu, plasamentele private.
La conducerea sedintei saptamanale, care incepe la 8:30 fix, si cateodata dureaza pana la pranz, este Steve Schwarzman, directorul executiv al Blackstone, in varsta de 60 de ani. Pe agenda este intregul imperiu al achizitiilor Blackstone si se presupune ca toti cei care participa la sedinta stiu exact despre ce este vorba, chiar daca compania s-a dezvoltat de la doi asociati si doi asistenti in 1985 la 52 de asociati si 750 de angajati in prezent. Ei controleaza 47 de companii, cu venituri anuale de peste 85 de miliarde de dolari (64,7 miliarde de euro) din cele mai variate domenii (la numai cateva zile de la preluarea Equity Office Properties, Blackstone a achizitionat compania alimentara Pinnacle Foods).
Dar ultima intalnire a intarit stilul strict pe care Schwarzman doreste sa-l pastreze. "La nivel individual, dorim sa se creeze sentimentul de firma mica", a spus el.
Intalnirea intotdeauna incepe cu investitiile private, inainte de a trece la noile divizii ale Blackstone, real estate la 10:30, urmata de fondurile de hedging la 14:00 intr-o alta sala de consiliu si se incheie cu datoriile pe care le are compania la ora 16:00. "Trecem peste fiecare client, peste fiecare contract", a declarat Schwarzman.
In aceasta sala de consiliu, Schwarzman impreuna cu echipa sa a intocmit planul pentru a achizitiona EOP, inregistrand doua oferte inainte de cifra castigatoare: 39 de miliarde de dolari (29,7 miliarde de euro). De asemenea este locul unde compania a realizat nise pentru investitii alternative, un domeniu mai putin obisnuit pentru cei de pe Wall Street unde noile investitii precum fondurile de hedging, care pot aduce castiguri mai mari, dar si riscuri.
"Nu este vorba doar de tipul de tranzactii care diferentiaza firma noastra de restul firmelor", a declarat James Lee Jr., vicepresedinte al J.P. Morgan Chase si bancher pentru Blackstone de la lansarea companiei in 1985.
"Ci si de noile sale divizii precum cea de real estate si fonduri de hedging, fonduri specifice unor tari precum India si restructurari", a adaugat el.
Cu toate diviziile exotice de pe Wall Street aflate in proprietatea Blackstone, Steve Schwarzman ar putea fi numit Stapanul Universului Alternativ.
"Au institutionalizat Blackstone ca un nume de top in investitiile in active alternative", a declarat Jeffrey Rosen, presedinte adjunct al bancii Lazard, si un prieten al lui Schwarzman de mai bine de 40 de ani.
Schwarzman nu lipseste aproape niciodata de la sedinta de luni dimineata, chiar daca acest lucru inseamna efectuarea unei conferinte telefonice de la casa sa de vacanta din Franta, iar directorii executivi din Mumbai pana in Londra sa participe prin intermediul videoconferintelor.
Asociatii de obicei stau intr-unul din cele 20 de scaune de piele bej din jurul mesei de consiliu; asociatii mai mici si cei care intarzie stau la perete. Tonul este meritocratic, dar participantii isi dau seama repede cum se ajunge la centrul problemei, isi aminteste Mark Gallogly, care a condus divizia Blackstone pentru active private inainte de plecarea sa in 2005, pentru a-si fonda propria firma, Centerbridge Partners.
"Anumiti oameni incep de la inceput. La aceasta firma incepi cu concluziile, deoarece sunt multe domenii de acoperit", a adaugat el.
Si in timp ce managerii fiecarei divizii vin si pleaca, Schwarzman si adjunctul sau, Tony James, raman pe termen lung. Schwarzman nu ridica tonul, nu este nevoit. Cu o avere personala estimata la peste 3 miliarde de dolari (2,28 miliarde de euro) si un control desavarsit asupra celei mai puternice firme de investitii de pe Wall Street, Schwarzman isi poate permite un ton mai calm, in ciuda reputatiei sale de unul dintre cei mai agresivi si exigenti sefi de pe Wall Street. "Daca ma enervez, se vede imediat, nu trebuie sa spun multe", a declarat Schwarzman.
Asteptarile sale sunt depline. Cand lucrezi la Blackstone, exista intotdeauna dorinta permanenta de a reusi. "De fiecare data cand imbraca costumul, se asteapta sa castige", a declarat Gallogly. "Iar acest lucru a reusit Schwarzman sa pastreze", a adaugat Gallogly.
Schwarzman poate nu este tipul de director care tipa la angajatii sai, dar cu siguranta nu are profilul care este de obicei intalnit la alte firme de investitii.
Daca exista vreo urma de indoiala in aceasta privinta, lucrurile au fost lamurite pe 13 februarie, cand Schwarzman si-a aniversat cea de-a 60-a aniversare impreuna cu cateva sute din cei mai apropiati prieteni ai sai, alaturi de un concert sustinut de Rod Stewart si Patti LaBelle la o petrecere ce a avut loc la Park Avenue Armory. Evenimentul in valoare de cateva milioane de dolari, organizat de catre sotia sa, Christine, de profesie avocat in domeniul proprietatii intelectuale, a avut loc la doar cateva strazi distanta de apartamentul sau in valoare de 30 de milioane de dolari (22,8 milioane de euro) intr-o cladire care a avut ca rezidenti personalitati marcante precum cei din familiile Rockefeller si Vanderbilt.
Dar cat de mult isi doreste Schwarzman titlul de Nr. 1 in lumea pe care a construit-o alaturi de altii ca el?
"Nu ai organiza o petrecere pentru 500 de musafiri ori sa achizitionezi proprietati de lux pe Park Avenue sau Palm Beach daca nu ti-ai dori notorietate", a declarat un broker cu o indelunga activitate pe Wall Street.
"Ceea ce Schwarzman si-a dorit dintotdeauna a fost sa fie la un loc Henry Kravis si Bruce Wasserstein (unii dintre cei mai puternici bancheri actuali de pe Wall Street - n. red.). Intotdeauna a existat cineva care sa fie simbolul unei ere, iar el a nimerit perfect aceasta era", a declarat un fost coleg de-al sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO