Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Vlad Popescu, Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

17.02.2012, 00:01 48

Moody's a avertizat că ar putea retrograda ratingurile de credit a 17 bănci cu operaţiuni la nivel global şi a 114 instituţii financiare europene, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra impactului pe care criza datoriilor de stat l-ar putea avea pentru sistemul financiar global, scrie Thomson Reuters. Agenţia a anunţat că evaluează ratingurile datoriilor pe termen lung şi calificativele atribuite situaţiei financiare "pe cont propriu" (fără a lua în calcul posibilitatea intervenţiei acţionarilor sau a statului în sprijinul instituţiei) pentru mai multe bănci.

Finanţele publice ale statului elen vor primi un mic sprijin din partea Uniunii Europene constând în returnarea a 35 de milioane de euro, suma reprezentând o amendă aplicată eronat în privinţa plăţii de subvenţii pentru agricultură, scrie cotidianul Kathimerini. Returnarea urmează unei decizii a justiţiei europene, care a anulat parţial amenzi impuse în 2005 în privinţa unor nereguli în sistemul de plăţi pentru agricultură din Grecia.

Producătorul auto american General Motors (GM) a avut anul trecut un profit de 9,2 miliarde de dolari, record pentru cei 103 ani ai grupului, şi va plăti angajaţilor prime de performanţă de până la 7.000 de dolari, scrie Bloomberg. În 2010, GM a înregistrat un profit net atribuibil acţionarilor de 6,2 miliarde de dolari. Profitul pentru trimestrul al patrulea a coborât cu 25%, la 39 de cenţi pe acţiune, sub aşteptările de 41 de cenţi ale analiştilor consultaţi de Bloomberg. Profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut cu 48%, la 725 milioane de dolari, minimul ultimilor doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO