Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Radu Bostan

13.12.2012, 00:00 83

Compania aeriană LOT, controlată în proporţie de 93% de guvernul Poloniei, a solicitat o primă tranşă de ajutor de stat de 400 milioane de zloţi (100 milioane euro), a anunţat Trezoreria ţării, citată de Thomson Reuters. Valoarea totală a ajutorului cerut de LOT nu a fost făcută publică de Trezorerie. Compania merge pe pierdere de mai mulţi ani, confruntându-se cu concurenţa din partea operatorilor low-cost precum Ryanair şi costurile ridicate cu combustibilul. Polonia a încercat în repetate rânduri, fără succes, să privatizeze LOT. Discuţiile cu Turkish Airlines, companie deţinută de Turcia, s-au încheiat fără rezultat acum câteva luni.

Polonia trebuie să-şi schimbe sistemul de sprijin public pentru companii dacă doreşte să întreacă economiile UE şi nu doar să le prindă din urmă, potrivit unui raport al Băncii Mondiale citat de Warsaw Business Journal. În raport, instituţia internaţională precizează că modelul curent al Poloniei de distribuţie a fondurilor europene nu direcţionează finanţarea acolo unde este nevoie de aceasta. O problemă identificată de bancă este că cea mai mare parte din sprijinul financiar pentru cercetare şi dezvoltare ajunge la companiile din comerţul retail şi angro şi la sectoarele de construcţii şi transport, în timp ce businessurile din tehnologie sau servicii informaţionale beneficiază de mai puţine fonduri. În al doilea rând, fondurile publice sunt alocate pentru proiecte în stadii avansate de dezvoltare, lăsând insuficienţi bani pentru proiecte aflate la început sau în proiectare. De asemenea, Banca Mondială apreciază că o mai mare parte din fonduri ar trebui să fie folosită de companiile interesate în inovaţie şi cercetare, în loc să fie consumate de firmele mari pentru a-şi moderniza tehnologia folosită.

Producătorul chinez de automobile BYD Co, deţinut parţial de miliardarul american Warren Buffett, a anunţat că va demara un parteneriat în Bulgaria pentru construcţia de autobuze electrice, scrie Thomson Reuters. Partenerul bulgar va fi compania de energie Bulmineral, care va deţine 50% din capitalul vectorului de investiţie. Noua fabrică BYD va fi amplasată în oraşul Breznik şi va fi prima unitate de asamblare a companiei din afara Chinei. Primul autobuz prototip va fi livrat în luna februarie a anului viitor, iar fabrica va produce 40-60 de autobuze pe lună când va opera la capacitate maximă. Vehiculele produse la Breznik vor fi vândute iniţial pe piaţa locală şi mai târziu în ţările vecine, potrivit agenţiei chineze de presă Xinhua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO