Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Nita

27.02.2013, 00:00 93

Lituania a mai făcut un pas spre adoptarea euro în 2015 după ce parlamentul a stabilit grupuri de experţi care să organizeze tranziţia ţării către statutul de membru al zonei euro, scrie EUobserver. Ministrul de finanţe Rimantas Sadzius a declarat că "va fi stabilită o comisie pentru introducerea euro în Lituania, iar preşedintele acesteia va fi premierul". Guvernul a lansat o adevărată campanie pentru promovarea euro. "Astăzi, 52% din lituanieni sunt în favoarea adoptării euro. Totuşi, avem un plan de acţiune care va implica mai multe instituţii. Acestea vor fi angajate nu doar în formarea politicii fiscale şi în problemele de administraţie, ci şi în prezentarea monedei euro societăţii", a declarat premierul Algirdas Butkevicius.

Consiliul Monetar al Băncii Centrale din Ungaria a redus ieri rata de dobândă de politică monetară de la 5,5% la nivelul minim istoric de 5,25%, scrie Portfolio.hu. Membrii Consiliului Monetar au votat pentru a şaptea lună consecutiv reducerea dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază. "Reducerea dobânzii-cheie din Ungaria era deja ceva previzibil pentru că acest lucru se întâmplă de şapte luni. Însă toată atenţia este îndreptată acum către alegerea pe care o va face guvernul cu privire la succesorul lui Andras Simor (foto), actualul guvernator al băncii centrale, al cărui mandat expiră sâmbătă", au afirmat analiştii Neil Shearing şi William Jackson de la Capital Economics din Londra. Succesorul va fi anunţată vineri, iar numele cel mai des menţionat este Gyorgy Matolcsy, actualul ministrul al economiei.

Economia poloneză îşi revine deja, gradual, a declarat guvernatorul băncii centrale a Poloniei Marek Belka după ce vânzările din retail au înregistrat în luna ianuarie o creştere surprinzătoare de 3,1% în termeni anuali, potrivit datelor Biroului de Statistică. Ajustate în funcţie de inflaţie, vânzările din retail au avansat în prima lună a acestui an cu 2,4% faţă de ianuarie 2012, după ce în decembrie au scăzut cu 3,6%. "Cred că ce a fost mai rău a trecut, iar estimarea mea personală de creştere economică pentru anul acesta este de 2%, dar am putea fi plăcut surprinşi", a spus Belka. El a adăugat că inflaţia va ajunge la 1,5% anul acesta.

Producătorul auto german Opel va începe mâine producţia noului model "Cascada", o decapotabilă cu patru locuri, la fabrica din oraşul polonez Gliwice, scrie Warsaw Business Journal. Opel, subsidiară a gigantului american General Motors (GM), intenţionează să producă anual 10.000 de unităţi ale noului model deşi numărul total ar putea fi mai mic anul acesta deoarece producţia începe abia la sfârşitul lunii februarie. Primele maşini Cascada vor fi lansate pe piaţă în aprilie. Potrivit directorului de relaţii cu publicul al GM Polonia, Przemysaw Byszewski, producţia anuală va depinde de cum va fi primit noul model pe pieţele de destinaţie, inclusiv Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie. Opel a extins uzina de la Gliwice cu investiţii de 60 milioane euro. Capacitatea de producţie a fabricii este de 207.000 de maşini pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO