Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Anca Dumitrescu, Bogdan Cojocaru, Ioana Nita

13.03.2013, 00:01 52

Guvernul ungar va lansa un program înainte de luna iulie prin care companiile mici şi mijlocii vor putea converti creditele în valută în împrumuturi în forinţi, a declarat ieri premierul Viktor Orban, citat de Porfolio.com. „Problema creditelor în valută este o problemă de suveranitate. Ce contează că avem propria monedă dacă nu o putem folosi pentru că suntem prinşi într-o capcană a datoriilor în valută?“, a spus Orban. El a adăugat că familiile trebuie salvate din capcana împrumuturilor în valută, iar guvernul trebuie să reducă ponderea datoriilor în monedă străină. „Nu putem rezolva acum problema creditelor de consum. Dar trebuie să o rezolvăm pe cea a împrumuturilor în valută ale micilor companii. Până acum nu am putut face nimic în această privinţă pentru că nu au existat fonduri bugetare. Dar trebuie să găsim, în prima jumătate a anului, programe financiare care să le faciliteze companiilor mici şi mijlocii convertirea datoriilor în valută în datorii în forinţi“, a arătat premierul. El a adăugat că aceasta va fi sarcina noului ministru al economiei Mihaly Varga. 

Autorităţile turce pentru protecţia concurenţei au amendat cu 1,1 miliarde lire (620 milioane dolari) 12 bănci din Turcia, printre care şi Garanti, suspectate de formarea unui cartel pentru stabilirea dobânzilor la depozite, a creşterii dobânzilor cardurilor de credit, taxelor şi comisioanelor, scrie Balkans.com. Amenzile au venit după o anchetă demarată în noiembrie 2009 şi au luat băncile prin surprindere atât în privinţa deciziei, cât şi a mărimii. Garanti este prezentă şi în România. 

Comisia Europeană  (CE) şi Consiliul European vor face o evaluare juridică a celor patru amendamente aduse Constituţiei Ungariei înainte de a lua o decizie în privinţa acestui aspect, scrie Portfolio.hu. „Ambele instituţii va trebui să evalueze textul juridic adoptat ieri pentru a se asigura că modificările sunt în concordanţă cu legile şi valorile Uniunii Europene (UE)”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al CE Olivier Bailly la o conferinţă de presă. El a precizat că dacă modificările Constituţiei ungare nu respectă regulile UE, reprezentanţii CE vor „discuta cu autorităţile ungare pentru a clarifica situaţia”. Parlamentul Ungariei a adoptat luni controversatul proiect de modificare a Constituţiei prin care se limitează în principal competenţele Curţii Constituţionale, în pofida criticilor formulate de opoziţie, de Consiliul Europei şi de UE. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO