Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Tudor, Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

17.12.2013, 19:31 88

Ungaria şi-ar putea reduce dependenţa de importurile de energie din Rusia prin gaze naturale cumpărate de la Israel, unde au fost descoperite recent rezerve masive, a declarat secretarul de stat maghiar Peter Szijjarto într-un interviu pentru The Jerusalem Post. Potrivit acestuia, 80% din locuinţele din Ungaria folosesc ca sursă de încălzire gazele naturale, iar 90% din cantitatea folosită pentru încălzire provine din importuri ruseşti. Dacă va importa din Israel, Ungaria ar putea deveni un centru de distribuţie a gazului natural israelian în Europa Centrală, a adăugat oficialul.

Compania bulgară Litex Motors, care produce automobile sub brandul chinezesc Great Wall, a efectuat primele livrări în Europa Occidentală, în Italia, scrie Novinite. Producătorul auto este deja prezent pe piaţa din Bulgaria, Macedonia, Albania şi Muntenegru şi este pe cale să intre în România, Cehia, Slovacia şi Serbia. Primele exporturi către Italia sunt reprezentate de 75 de automobile. Compania bulgară şi partenerul chinez intenţionează să producă 50.000 de maşini în cinci ani. Producţia Great Wall în Bulgaria a început la finalul anului 2011.

Banca centrală a Ungariei a redus ieri rata dobânzii de politică monetară de la 3,2% la 3% continuând ciclul de scăderi început în august 2012, când nivelul referinţei era de 7%, printre cele mai mari din UE. Analiştii cred că rata dobânzii ar putea ajunge la 2,5%, scrie Portfolio.hu. Potrivit Consiliului Monetar al băncii, reducerea dobânzii a fost posibilă deoarece inflaţia este scăzută, iar presiunile inflaţioniste pot fi ţinute sub control pe termen mediu. Relaxarea semnificativă a politicii monetare a ajutat economia să crească şi banca centrală să respecte ţintele de inflaţie. Schimbarea hotărâtă şi de durată a percepţiei referitoare la riscurile care planează asupra economiei lasă loc de manevră în politica monetară, a precizat banca centrală.

Economia Greciei va înregistra în acest an o contracţie de 4%, mai redusă decât estimarea anterioară de 4,6%, iar anul următor va reveni pe creştere economică, după şase ani de recesiune, potrivit băncii centrale de la Atena. Grecia va înregistra în acest an surplus bugetar primar, calculat fără costurile administrării datoriei. De asemenea, economia va înregistra excedent de cont curent, estimează Banca Greciei. Banca centrală a avertizat însă că polarizarea politică semnificativă prezintă riscuri pentru perspectivele de recuperare şi a cerut politicienilor să ajungă la consens în privinţa unei politici naţionale de ieşire din criză. „Semnele că economia se află pe o cale de stabilizare sunt mai puternice şi avem motive să ne aşteptăm ca recesiunea să se încheie anul următor, iar economia să înceapă să-şi revină“, se arată într-un raport al Băncii Greciei. Grecia se află în al şaselea an de recesiune.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO