Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Alexandru Matei, Anca Dumitrescu

14.04.2011, 23:31 14

Guvernul ungar va reduce durata ajutorului deşomaj de la nouă luni la trei luni, va verifica pensiile pe caz deboală şi va reduce subvenţiile la medicamente, parte a unui plan dereforme structurale, a anunţat ministrul economiei György Matolcsy,citat de cotidianul Budapest Business Journal.

Toate formele de sprijin pentru şomeri vor fi limitate la 90 dezile începând din 2012. Guvernul va elimina posibilitateapensionării anticipate pentru poliţişti şi militari, respectiv vaverifica toate pensiile pe caz de boală. Din cele 350.000 depersoane care vor fi verificate, 100.000-150.000 ar urma să revinăpe piaţa muncii. Totodată, taxa plătită de companiile farmaceuticepentru vânzările de medicamente subvenţionate va fi majorată de la12% la 18%, iar subvenţiile vor fi reduse începând de anul următorla o treime faţă de 343 miliarde de forinţi anul acesta.

Preţul mediu al apartamentelor din Kiev ascăzut la începutul lunii aprilie la minimul ultimilor cinci ani,ajungând la 1.813,2 dolari (1.250,8 euro)/metru pătrat, scrie KyivPost. "Preţul corect pentru Kiev este de 1.700-1.750 de dolari pemetru pătrat şi la un preţ de 1.813 dolari, nu am ajuns încă lavaloarea reală. Piaţa este supraîncălzită", a declarat VsevolodZhoholev, expert ucrainean în imobiliare.

Guvernul ucrainean a redus estimările privindcosturile implicate de organizarea Euro 2012 cu 25,3%, până la 9,56mld. euro, scrie Kyiv Post. Ucraina şi Polonia sunt primele ţăridin Europa Centrală şi de Est care vor găzdui o competiţieimportantă de fotbal.

Bulgaria ar putea colabora cu grupul francezAreva la producţia şi instalarea de turbine eoliene la MareaNeagră, transmite Novinite. "Areva are o mare experienţă înprivinţa turbinelor eoliene, inclusiv în cele instalate în mare", adeclarat ministrul economiei şi energiei Traicho Traikov.

Inflaţia anuală din Polonia a crescut în martiela 4,3%, cu mult peste ţinta băncii centrale de 2,5%, ceea ce poateduce la o majorare a dobânzii de referinţă, scrie Warsaw BusinessJournal. Alimentele s-au scumpit cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, în timp ce preţul carburanţilor a urcat cu13,9%.

Ucraina a convins Rusia să discute revizuireaformulei de calcul al preţului gazelor care în prezent este corelatcu cotaţia petrolului aflată în creştere continuă, a declaratmiercuri premierul ucrainean Mikola Azarov, după o întâlnire cuomologul său rus Vladimir Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO