Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

02.11.2011, 00:02 49

Creşterea economiei Bulgariei va încetini în continuare spre sfârşitul acestui an, potrivit Centrului pentru Dezvoltare Economică, citat de Novinite. Estimarea se bazează pe încetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali ai statului. În cel de-al treilea trimestru economia a avansat cu 1-1,5%. În acest an, avansul va fi mai mic de 2%, anticipează institutul.

Creditele neperformante din Bulgaria au crescut constant în ultimul an, potrivit datelor băncii naţionale bulgare, scrie Novinite. În luna septembrie ponderea în total a creditelor neperformante a atins 14,54%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. La mijlocul acestui an creditele toxice totalizau 13,5% din total. În acelaşi timp, banca naţională a înregistrat o creştere a profitului şi a depozitelor.

Guvernul bulgar a aprobat proiectul de buget pentru anul viitor prin care se ţinteşte un deficit de 1,35% din PIB, o creştere economică de 2,9% şi o inflaţie de 2%, scrie Novinite. "Va fi un an dificil din punct de vedere financiar. Bugetul este schiţat în aşa fel încât să aibă sens chiar dacă economia creşte mai încet decât am anticipat, cu 1% sau 2%", a declarat ministrul de finanţe Simeon Djankov. Cheltuielile sunt estimate la 35,4% din PIB, iar veniturile sunt aşteptate să echivaleze cu 35,2% din PIB.

Ministerul ceh de finanţe şi-a revizuit în scădere proiecţia de creştere economică pentru perioada 2011-2012, scrie Prague Monitor. Pentru anul acesta ministerul anticipează un avans de 2,1%, iar pentru 2012 o creştere de 1%. În estimarea anterioară, din iulie, prognoza pentru 2012 era de o creştere de 2,5%. "Evoluţia economiei cehe depinde în mare măsură de cât de repede şi cu ce efecte se va rezolva situaţia ţărilor problematice", arată ministerul într-un comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO