Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

15.11.2011, 00:01 34

Forintul ungar a continuat ieri să se deprecieze în raport cu moneda europaenă, a depăşit pragul de 315 forinţi per euro şi se apropie de nivelul psihologic de 317 forinţi per euro, cel mai scăzut nivel din istorie, scrie portfolio.hu. Analiştii apreciază că deprecierea se datorează revizuirii calificativului de ţară de către marile agenţii de rating şi schemei preferenţiale de rambursare a creditelor denominate în monedă străină introduse de guvern.

Polonia va atrage în următoarea perioadă investiţii în centre de cercetare şi dezvoltare din partea a aproximativ o treime din companiile majore care activează în sectorul internaţional de business hi-tech, scrie The Warsaw Business Journal. Printre investitori s-ar putea număra giganţii IT americani Quest, Intel, Microsoft şi 3M. Investitorii sunt atraşi de forţa de lucru calificată, cheltuielile reduse cu salariile şi nivelul mare de eficienţă din Polonia.

Banca Naţională a Poloniei ar putea obţine un câştig de câteva miliarde de zloţi din participaţiile pe care le deţine în cadrul companiilor de stat, cu care ar putea finanţa deficitul bugetar de peste 5 mld. zloţi (1,13 mld. euro) din acest an, scrie Warsaw Business Journal. Instituţia estimează că va obţine un venit însemnat din dividendele companiei de asigurări PZU, controlată de Trezorerie.

Banca Naţională a Ucrainei vrea să convertească în yuani o parte din rezervele sale valutare, scrie Kyiv Post. Potrivit unor surse neoficiale, banca centrală va avea rezerve de 2,5 mld. dolari (1,82 mld. euro) denominate în yuani, aproximativ 7% din nivelul total raportat la începutul lunii noiembrie, fără a da mai multe detalii. În prezent, 45% din rezervele instituţiei sunt denominate în dolari, 34% în euro şi 4,6% în aur.

Autorităţile bulgare ar putea investi 120 mil. leva (61 mil. euro) pentru a creşte capacitatea reactoarelor cinci şi şase ale centralei atomoelectrice de la Kozlodui cu 60 MW, a declarat directorul executiv al centralei Alexander Nikolov, citat de Sofia Echo. Fiecare reactor are o capacitate totală instalată de 1040 MW. Lucrările de modernizare a reactoarelor cinci şi şase ar putea fi finalizate cel mai devreme în 2013, respectiv 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO