Business Internaţional

Strategie Cadbury pentru cresterea profitului

19.06.2007, 18:30 27

Grupul britanic Cadbury Schweppes urmeaza sa prezinte astazi o noua strategie de dezvoltare, care prevede, conform analistilor, reducerea costurilor pentru cresterea marjelor de profit si lansarea unor produse noi, cu continut scazut de zahar, pentru stimularea vanzarilor.
Analistii anticipeaza ca grupul va anunta economii anuale de circa 200 de milioane de lire sterline (394 de milioane de dolari), precum si inchiderea mai multor fabrici internationale, pentru reducerea costurilor cu forta de munca si cresterea competitivitatii in raport cu concurentii din SUA.
In cazul in care investitorii nu vor fi convinsi de succesul noii strategii, analistii sunt de parere ca speculatiile privind preluarea Cadbury de catre un fond de investitii se vor intensifica, dar nu exclud nici optiunea preluarii de catre o companie cu profil similar, precum Wm. Wrigley Jr., Hershey si Kraft Foods.
Cel mai mare producator de dulciuri la nivel mondial isi va reafirma planurile de majorare a investitiilor pentru dezvoltarea liniei de productie de dulciuri cu continut redus de zahar, oferind astfel versiuni mai sanatoase ale produselor actuale.
Cadbury intentioneaza sa renunte la divizia nord-americana de bauturi racoritoare si sa se concentreze exclusiv asupra afacerilor cu dulciuri.
Astfel, grupul va sustine, la prezentarea strategiei, ca vanzarea diviziei de bauturi care produce sucurile Dr Pepper si Snapple va asigura un plus de valoare pentru actionari, au mai spus analistii, care anticipeaza ca unitatea evaluata la opt miliarde de lire sterline va fi preluata de catre un fond de investitii. Cu toate ca unii analisti sunt de parere ca noul grup Cadbury, concentrat asupra productiei de dulciuri, va fi vulnerabil la oferte de preluare din partea investitorilor americani, Credit Suisse sustine ca Wrigley s-ar putea cofrunta cu opozitia autoritatilor antitrust, intrucat operatiunile de productie de guma de mestecat s-ar suprapune partial.
Cadbury, un obiectiv atractiv de preluare, este deocamdata interesat de propriile achizitii pentru consolidarea afacerilor si a anuntat deja luna aceasta tranzactii in Romania si Turcia. Compania a cumparat, in urma cu doua saptamani, 93,2% actiunile producatorului roman de ciocolata Kandia Excelent pentru 326,4 mi. lei (99,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO