Business Internaţional

SUA către Europa: consumaţi şi investiţi mai mult

Jack Lew, secretarul trezoreriei americane

Jack Lew, secretarul trezoreriei americane

Autor: Bogdan Cojocaru

08.01.2014, 19:52 489

Europa trebuie să urmeze o strategie de creştere economică bazată pe cerere internă şi investiţii, este mesajul transmis europenilor în periplul său pe vechiul continent de secretarul trezoreriei americane Jack Lew.

„Recomadările“ oficialului american vin în con­textul în care exporturile Statelor Unite au atins un nivel record în noiembrie. UE este cel mai mare partener comercial al SUA, iar ex­porturile americane către UE au o pondere de 20% în total.

„Este evident că am fost şi suntem îngrijoraţi legat de menţinerea cererii în Europa şi în alte părţi ale lumii. Vrem o strategie de creştere care trebuie înrădăcinată în investiţii şi cerere“, a declarat Lew la Paris într-o conferinţă de presă comună cu ministrul francez de finanţe Pierre Moscovici.

Într-un comentariu considerat de unii observatori ca orientat contra Germaniei, cea mai mare economie europeană, secretarul american a subliniat că „unele ţări au o capacitate mai mare decât altele de a stimula creşterea şi consumul“. Germania a fost criticată atât de Comisia Europeană, cât şi de Lew că se bazează prea mult pe o strategie de creştere economică centrată pe exporturi şi că nu încearcă să mărească cererea internă. Astfel, Germania ar alimenta dezechilibrele comerciale mondiale, dar mai ales pe cele din Europa, şi dezechilibrele din fluxurile de capital. Anul 2013 a fost al optulea an consecutiv în care Germania a avut excedent comercial. În noiembrie, excedentul a depăşit aşteptările, ajungând la 17,8 miliarde euro, scrie The Wall Street Journal.

La Berlin, oficialul american i-a sugerat Germaniei că ar putea face mai mult pentru a reduce dezechi­librele comerciale mondiale. El a notat totuşi că Berlinul a luat câteva măsuri pentru încurajarea investiţiilor interne, potrivit agenţiei de presă MNI.

„Credem că mai mult consum intern şi investiţii mai mari în Germania ar fi ceva bun“, a pre­cizat Lew, menţionând că pro­misiunea „marii coaliţii“ aflată la guvernare în Germania de a stimula creşterea investiţiilor în infrastructură şi de a introduce un salariu minim pe economie se potriveşte abordării vrute de SUA.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a ripostat atrăgând atenţia că surplusul comercial al zonei euro ca întreg este foarte scăzut şi că Germania nu este pe excedent comercial cu zona euro. Schaeuble, mentorul cancelarului Angela Merkel, a subliniat că economia germană este alimentată în prezent mai ales de creşterea cererii interne.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO