Business Internaţional

SUA se confrunta cu riscul unei stagflatii ca si cea din anii '70

11.03.2008, 20:59 20

Incetinirea cresterii economice in SUA, concomitent cu accelerarea inflatiei, provoaca temeri privind reaparitia fenomenului de stagflatie, care a marcat puternic anii 1970, chiar daca nu sunt inca indeplinite toate conditiile pentru declansarea unui astfel de fenomen, considera analistii.
Stagflatia consta in stagnarea economiei, insotita de inflatie si un nivel ridicat al somajului. Temerile analistilor sunt alimentate de accelerarea inflatiei in SUA, in conditiile celei mai mari cresteri a preturilor la producatori din ultimii 26 de ani, in timp ce avansul economic incetineste.
Mai multi specialisti anticipeaza chiar un declin al PIB in primul trimestru. Astfel, Deutsche Bank estimeaza pentru primele trei luni ale anului o scadere a PIB-ului american de 0,5%, si de 0,3% in trimestrul al doilea. Inflatia din SUA se afla, totusi, sub ritmul de doua cifre inregistrat frecvent in anii 1970. Analistii au subliniat si faptul ca stagflatia implica si o crestere coordonata a salariilor, care nu a avut loc in SUA.
"In anii 1970, salariile erau indexate frecvent in functie de inflatie, ceea ce nu este cazul in prezent, cu unele exceptii", a explicat Brian Bethune, analist-sef la firma Global Insight.
Indicele anual privind cresterea costului fortei de munca a scazut in perioada decembrie 2006-decembrie 2007 la 3%, fiind posibila chiar o reducere a salariilor, a spus Bethune.
"Analiza pe cateva luni a indicatorilor economici este insuficienta pentru a stabili daca este vorba de stagflatie. Acest fenomen s-a manifestat in trecut, in intervalul 1973-1982", a declarat Stephen Gallagher, analist la Societe Generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO