Business Internaţional

SUA si-a recapatat statutul de loc favorit al investitorilor

22.10.2007, 14:47 21

Statele Unite si-au recastigat pozitia de loc favorit pentru investitorii straini, iar tarile in curs de dezvoltare si cele din fostul spatiu comunist au inregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de crestere al volumului de investitii, in principal datorita achizitiilor si fuziunilor transfrontaliere, scrie International Herald Tribune.
Fluxul de investitii inregistrat de statele in curs de dezvoltare a crescut, in 2006, cu 21%, pana 379 de miliarde de dolari (267 mld. euro).
Investitiile straine atrase de tarile din Europa de Sud-Est si cele apartinand fostului spatiu sovietic, excluzand statele baltice, au urcat cu 68%, pana la 69 de miliarde de dolari (48 mld. euro), in timp ce fluxul investitiilor globale a urcat cu 38%, pana la 1.310 miliarde de dolari (920 mld. euro), cel mai inalt nivel inregistrat din 2000 incoace.
Investitiile straine directe in economia americana au urcat cu 74%, pana la 175 de miliarde de dolari (123 mld. euro). Marea Britanie, destinatia de top a investitorilor straini in 2005, a coborat pe a doua pozitie, inregistrand investitii de 139 de miliarde de dolari (98 mld. euro), in timp ce locul trei a fost ocupat de Franta, cu 81 de miliarde de dolari. Anne Miroux, coordonatorul raportului anual World Investment crede ca o crestere similara ar putea avea loc si anul viitor.
China a inregistrat pentru prima data in ultimii sapte ani o scadere a volumului de investitii straine, de la 72,4 mld. dolari in 2005 la 69,5 mld. dolari anul trecut. Miroux crede ca aceasta scadere nu inseamna altceva decat revenirea la un nivel normal al investitiilor in aceasta tara, care devine ea insasi un investitor strain important, numai anul trecut companiile chinezesti investind peste 16 mld. dolari in afara tarii.
Cresterea globala a volumului de investitii straine directe "se datoreaza cresterii profitului marilor companii, a pretului actiunilor si a rezultatelor excelente inregistrate de achizitiile si fuziunile transfrontaliere", se arata in raport. In timp ce achizitiile si fuziunile transfrontaliere reprezinta cea mai mare parte a investitiilor straine, numarul investitiilor in operatiuni noi a inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa, mai ales in zona statelor in curs de dezvoltare.
Volumul de investitii in tarile industrializate a urcat cu 45%, pana la 857 de miliarde de dolari, dupa ce in 2005 inregistrase o crestere de 37%. De asemenea, investitiile provenite din aceste state au urcat cu 45%, pana la 1.000 de miliarde de dolari. Investitiile straine pe continentul african au urcat pana la 36 de miliarde de dolari, dublandu-se fata de 2004. Cu toate acestea, cota pe care Africa o detine in cadrul investitiilor straine globale a coborat de la 3,1%, in 2005, la 2,4%, anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO