Business Internaţional

SUA şi Coreea de Sud vor să intimideze Phenianul prin manevre militare navale

Autor: Apostolescu Ioana, Vidu Vasile Valentin

24.11.2010, 23:49 68

Coreea de Sud şi Statele Unite vor demara duminică manevremilitare navale comune, decise de preşedinţii american Barack Obamaşi cel sud-coreean Lee Myung-Bak, după bombardarea unei insulesud-coreene de către Coreea de Nord.

La aceste manevre, care se vor desfăşura de duminică pânămiercuri în Marea Galbenă, unde s-a produs bombardamentul de marţi,vor participa portavionul american USS George Washington şi navesud-coreene, au informat forţele americane din Coreea. Manevreleerau prevăzute înaintea "atacului de artilerie neprovocat"nord-coreean. Acest lucru demonstrează angajamentul american"pentru stabilitatea regională prin disuasiune", continuătextul.

Potrivit ministerului sud-coreean al apărării, acest exerciţiu"defensiv" este menit să sporească disuasiunea împotriva Coreii deNord.

Cei doi preşedinţi au convenit să efectueze manevre militare "înzilele următoare, pentru a continua cooperarea strânsă în materiede securitate între ţările noastre şi pentru a sublinia forţaalianţei noastre şi angajamentul nostru pentru pace şi securitateîn regiune", se arată în comunicatul preşedinţiei americane.

Washingtonul şi Seulul anunţaseră o serie de manevre militaredupă scufundarea unei corvete sud-coreene de o tropilă, acţiuneatribuită în mai Coreii de Nord de o anchetă internaţională.

Un exerciţiu militar în iulie, care era prevăzut în MareaGalbenă (vest), a fost mutat în Marea Japoniei (est), aparent înurma protestelor Chinei, care a criticat aceste manevre şi prezenţaunui portavion american în Marea Galbenă, între coastele sale şicele ale Coreii de Sud.

De asemenea, Coreea de Sud va trimite noi baterii de artileriepe insula bombardată de armata nord-coreeană, a anunţat ministrulapărării Kim Tae-Young.

"Avem şase tunuri autopropulsate de tip K-9 staţionate pe insulaYeonpyeong şi prevedem să instalăm şi altele", a declarat ministrulîn faţa comisiei pentru apărare a parlamentului.

"Vom înlocui, de asemenea, obuzierele de 105 milimetri cu tunuriautopropulsate care au o rază mai mare de acţiune", a adăugatministrul.

Aproximativ 80 de obuze trase de armata nord-coreeană au căzutpe Insula Yeonpyeong, cu aproximativ 1.500 de locuitori, situată înMarea Galbenă, într-o zonă disputată de cele două Corei, a anunţatmiercuri ministerul apărării, precizând că, în total, au fostlansate 170 de obuze de către bateriile nord-coreene.

Armata sud-coreeană, care are un detaşament pe această insulă, aripostat trăgând 80 de obuze.

Printre victime sunt şi civili

Trupurile neînsufleţite a doi civili au fost descoperitemiercuri pe insula sud-coreeană bombardată de armata Coreii deNord, bilanţul ajungând astfel la patru morţi, a anunţat Paza deCoastă. Cele două cadavre au fost descoperite de membri ai Pazei deCoastă, care verificau printre dărâmăturile caselor distruse deincendii, declanşate de obuzele lansate de Phenian, a declarat unpurtător de cuvânt al Pazei de Coastă. Bilanţul precedent menţionamoartea a doi militari şi rănirea a 18 persoane, dintre care 15militari şi trei civili. Cei doi civili ucişi, care erau daţidispăruţi, aveau vârsta de aproximativ 60 de ani şi făceau partedintr-un grup de 12 constructori care ridicau locuinţe pentrumilitarii staţionaţi pe insulă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO