Business Internaţional

Succesul finanţării pe pieţe a făcut Ungaria să respingă FMI

05.08.2010, 23:10 13

Succesul emisiunilor de obligaţiuni lansate de Ungaria explicăde ce această ţară a renunţat recent la susţinerea Fondului MonetarInternaţional, scrie The Wall Street Journal.

În iulie, guvernul lui Viktor Orban a respins cererile FMI şi UEde aplicare a unor măsuri suplimentare de austeritate în schimbulurmătoarei tranşe a împrumutului de 20 de miliarde de euro aprobatîn octombrie 2008. Decizia autorităţilor de la Budapesta a surprinspieţele, însă poate fi acum explicată prin prisma planului deemitere de obligaţiuni stabilit de AKK, agenţia guvernamentală deadministrare a datoriilor. Planul stabileşte sume şi un calendarpentru un program de finanţare despre care oficialii spun că sperăsă menţină încrederea investitorilor.

Planul AKK reflectă încrederea primului-ministru Orban căfinanţarea ţării pe acest an este asigurată. Conform planului,guvernul îşi va atinge ţinta pentru un deficit bugetar de 3,8% dinPIB în acest an. Finanţarea pentru anul viitor nu este clară pentrucă Ungaria nu a angajat o ţintă de deficit, când va începe săramburseze creditele FMI-UE.

În acest an, Ungaria a înregistrat o creştere a cererii deobligaţiuni guvernamentale, titluri cu o maturitate ce depăşeşte unan, ceea ce i-a permis să-şi restrângă emisiunile de titluri detrezorerie, care oferă finanţare pe termen mai scurt la costuri mairidicate.

În primele şase luni ale acestui an, emisiunile nete deobligaţiuni au totalizat 1,2 mld. euro, sau 340 mld. forinţi,dublul ţintei stabilite de guvernul anterior pentru întregul an2010. Un volum important de obligaţiuni în forinţi sunt scadente înaugust şi octombrie. Ţinând cont de răscumpărări, ţinta revizuităpentru întregul an vizează 298 de miliarde de forinţi.

Emiţând titluri de două miliarde de dolari în ianuarie, Ungariaa acoperit deja răscumpărarea către sfârşitul acestui an a douăemisiuni de obligaţiuni în valută, una de un miliard de euroscadentă în iulie şi una de 50 de miliarde de yeni (583 milioane $)în septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO