Business Internaţional

Suedezii s-au speriat degeaba de imigranti

26.08.2004, 00:00 20



Procesul de extindere a UE pare sa nu fi avut nici o influenta majora asupra sistemului asigurarilor din vechile tari membre, informeaza EUObserver. De exemplu, in Suedia, pana acum, schimbarile au fost de importanta minora.



"Statisticile noastre din mai si iunie indica faptul ca influentele asupra sumelor din sistem au fost nesemnificative. Nici vorba de turism social", declara Anders Lonnqvist din partea Consiliului National de Asigurari Sociale.



Familia oricarui cetatean al UE care lucreaza in Suedia - chiar daca locuieste intr-o alta tara - are dreptul sa beneficieze de programul de ajutor social suedez.



Prin extinderea UE de la 1 mai, cetatenii celor 10 state nou integrate au castigat dreptul de a beneficia de sistemul de ajutoare sociale din Suedia. Astfel ei pot obtine alocatii pentru copii, burse de studiu si ajutoare sociale.



Dupa lungi dezbateri, Parlamentul suedez a respins la 28 aprilie un proiect al Partidului Social Democrat, prin care se urmarea limitarea patrunderii cetatenilor din statele nou aderate pe piata muncii din Suedia.



Respingerea acestei propuneri face ca Suedia sa se numere printre putinele state membre ale UE care nu limiteaza accesul cetatenilor tarilor membre din Europa Centrala si de Est pe pietele lor nationale.



Problema imigratiei nu este privita cu asa multa toleranta si in afara Uniunii Europene. Astfel, comisarul european pe probleme de justitie si afaceri interne, Rocco Buttiglione, insista asupra necesitatii securizarii granitelor externe, si crede ca la acest proces trebuie sa participe toate statele membre.



Orice forma de impartire a responsabilitatilor si costurilor securizarii frontierelor poate fi stabilita doar dupa ce va fi instaurata o politica uniforma a imigratiei, a declarat noul comisar intr-un interviu acordat Financial Times Deutschland.



"Daca statele vor participa la acoperirea costurilor securitatii frontaliere, vor avea un cuvant de spus si asupra modului in care vor fi cheltuiti banii" a adaugat el.



Tari ca Luxemburg beneficiaza si ele de protectie frontaliera, asigurata de Italia si Spania, spune Buttiglione, care face presiuni pentru adoptarea unei politici comune cu privire la imigratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO