Business Internaţional

Super Bowl, oracolul pietei bursiere

23.01.2003, 00:00 9

Rezultatele finalei ligii americane de fotbal, cunoscuta sub numele de Super Bowl prevestesc, in mod ciudat dar fara a gresi foarte mult, evolutia pietei bursiere dintr-un an. In ultimii 36 de ani, indicatorul a dat gres de numai sapte ori. Gradul sau de acuratete a scazut dupa patru ani de sugestii eronate, din 1998 pana in 2000, relateaza CNN. Oricum, in acest an "oracolul fotbalistic" anunta o piata in scadere.
Rezultatele Super Bowl au indicat de obicei cu succes evolutia pietelor de actiuni inca de la prima editie, din 1967. Conform acestei teorii, o victorie inregistrata de o echipa din NFL, prima conferinta din cele doua existente sugereaza ca actiunile vor creste in anul respectiv, in timp ce o victorie a unei echipe ce activeaza in AFL indica o piata in scadere.
Piata de actiuni a crescut, totusi, in ciuda victoriilor inregistrate in 1998 si 1999 de catre Denver Broncos din AFL, crestere urmata de declin in 2000 si 2001, ani in care Louis Rams si Baltimore Ravens, din NFL, au obtinut victorii.
Totusi, indicatorul a revenit la normal in 2002, cand o victorie inregistrata de New England Patriots, apartinand AFL a fost urmata de un al treilea an de declin al actiunilor.
Anul acesta, pe fondul temerilor legate de posibila izbucnire a unui razboi in Irak si al semnelor de intrebare privind practicile companiilor, o echipa afiliata AFL, the Oakland Raiders, este favorita, sugerand un nou an de declin al pietei de actiuni. Nu este sigur, insa, ca o victorie a TampaBay Buccaners ar determina o revenire a bursei de pe Wall Street, pentru ca aceasta este considerata a fi mai apropiata de AFL decat de NFL.
In ciuda atentiei care i se acorda acestui indicator, observatorii pietelor de actiuni tind in prezent sa creada ca este pur si simplu o problema de coincidenta. "Nu cred ca rezultatele unui meci de fotbal ar putea avea vreun efect asupra pietei de actiuni," declara Jeff Hirsch din cadrul Stock Trader's Almanac.
Bineinteles ca este posibil ca Bucs sa nu fie un indicator foarte bun al evolutiei pietei, avand in vedere ca primul sau an a jucat ca parte a American Football Conference, succesorul vechii AFL, transferandu-se mai apoi in cadrul National Football Conference, unde a ramas ca urmare a unei serii de reorganizari ale ligilor.
Din acest punct de vedere, al echipelor care apartin initial unei ligi, transferandu-se mai apoi si fiind mai aproape de cealalta liga, se pare ca cele sapte predictii ce au fost considerate eronate au fost totusi corecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO