Business Internaţional

Surprinzătoarea excepţie de la încetinirea sectorului manufacturier mondial: Grecia

Surprinzătoarea excepţie de la încetinirea sectorului...

Autor: Catalina Apostoiu

24.12.2019, 00:02 3015

Cu numai câţiva ani în urmă, Grecia ieşea în evidenţă prin economia sa devastată. Şomajul se situa la 25%, iar nivelurile ridicate ale datoriilor sale aduseseră default şi criză. Astăzi, Ţara se evidenţiază din nou, dar de data aceasta dintr-o motiv pozitiv: într-o vreme în care fabricile din întreaga lume au intrat în declin, Grecia se laudă cu cel mai solid sector manufacturier din lume, scrie The Wall Street Journal.

Grecia oferă o lecţie despre cum alcătuirea economică a unei ţări poate reprezenta un blestem în anumite momente, dar o binecuvântare în altele.

“Latura negativă a medaliei este că nu suntem la fel de deschişi ca alte economii”, arată Panos Tsaklouglou, profesor la Universitatea de Economie şi Business din Atena. “Latura pozitivă este că atunci când apare o încetinire a economiei mondiale, impactul nu este atât de puternic în Grecia”.

Sectorul manufacturier grec este relativ restrâns şi concentrat în industrii ca cea alimentară, care nu suferă atât de mult de pe urma încetinirii mondiale.

Sectorul manufacturier greceşti este concentrat pe piaţa internă. Ţara este mai puţin integrată în lanşurile mondiale de aprovizionare, un avantaj când tensiunile comerciale afectează creşterea altor mari exportatori.

Sectorul manufacturier reprezintă doar 10% din PIB-ul Greciei, asemenător cu procentul din SUA şi Franţa. Aceste economii orientate către servicii au rezistat mai bine în faţa tensiunilor comerciale şi nesiguranţei.

Activitatea sectorului manufacturier grec a început să crească din nou în 2017, parte a unei redresări mai ample a economiei şi optimismului companiilor. Exporturile greceşti cresc de asemenea pentru că sunt alcătuite din bunuri mai de bază.

Economiştii spun că Grecia face progrese în ceea ce priveşte soluţionarea provocărilor pe termen lung la adresa sectorului manufacturier, cum ar fi barierele de reglementare şi taxele restrictive.

Ţara mai are însă drum lung de străbătut până când îşi va reveni complet de pe urma unui deceniu de criză economică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO