Business Internaţional

Ţara care va resimţi cel mai puternic şocul deciziei BCE de retragere a stimulentelor este Italia

Ţara care va resimţi cel mai puternic şocul deciziei...

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2017, 00:00 293

Italia ar putea avea cel mai mult de pierdut de pe urma deciziei BCE de restrângere treptată a programului de achiziţii de obligaţiuni, scrie Marketwatch. Sub povara unor munţi de datorii şi în aşteptarea alegerilor, Italia ar putea întâmpina probleme în a găsi cumpărători pentru obligaţiunile sale guvernamentale în momentul în care BCE se va opri din achiziţii, potrivit lui Christian Schulz, economist la Citigroup.

Acest lucru înseamnă că randamentele vor creşte, urmând să sufoce probabil procesul de redresare a ţării aflat la început. Italia a beneficiat într-o măsură foarte mare de pe urma programului QE al BCE şi a fost unul dintre cei mai mari emiţători de obligaţiuni din uniunea monetară.

BCE a cumăprat obligaţiuni italiene de 300 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că banca centrală a cumpărat nu numai mare parte din noile obligaţiuni emise de Italia din 2015, dar şi obligaţiuni existente de la alţi investitori. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO