Business Internaţional

Telefonica se uita dupa KPN

06.10.2005, 18:59 19

Compania spaniola Telefonica SA si-a anuntat intentia de a achizitiona KPN NV, operatorul olandez din domeniul telecomunicatiilor, in schimbul a aproximativ 20 de miliarde de euro, relateaza Wall Street Journal.

In cazul in care va fi incheiata, aceasta tranzactie ar putea schimba radical industria europeana a telecomunicatiilor ce trece printr-o perioada de declin.

Directorii Telefonica i-au contactat direct pe cei ai KPN in vederea inceperii discutiilor, ambele companii selectandu-si in prezent consultantii. Procesul este la inceput si nu este clar care a fost reactia KPN fata de oferta Telefonica.

Acordul incheiat va trebui sa fie unul amiabil pentru ca guvernul olandez detine aproximativ 20% din KPN. Este posibil ca una din parti, sau ambele sa se retraga, avertizeaza surse apropiate discutiilor.

Aceasta este a doua incercare a Telefonica de a achizitiona operatorul olandez.

Cele doua companii au fost pe punctul de a ajunge la o intelegere in anul 2000, insa board-ul Telefonica a pus capat discutiilor.

Aceasta oferta a fost anuntata in contextul in care numai recent operatorii din sectorul european al telecomunicatiilor au inceput din nou sa se arate interesati de realizarea unor achizitii importante in regiune. Dupa ce aproape abandonasera aceasta strategie de consolidare, unele dintre cele mai mari concerne europene de telecomunicatii au incercat sa incheie tranzactii importante in ultimele luni pentru prima data in decurs de mai multi ani.

Oferta Telefonica pentru KPN, cu peste 24 de milioane de abonati in Olanda, Belgia si Germania ar avea implicatii majore, pentru ca incheierea unui acord intre cele doua ar putea determina alte companii sa realizeze achizitii similare in incercarea de a castiga o pozitie dominanta in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO